En nystart för Sveriges ekonomi

Under torsdagsmorgonen presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) statens vårbudget.

Finansminister Magdalena Andersson (S)

Finansminister Magdalena Andersson (S)

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2021-04-15 09:38
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vårbudgeten, denna torra, byråkratiska sak. Ändå känns den lite speciell i år. Nästan som doften av blommande gräs och tinande snö. Ett löfte om ett ljus i slutet av tunneln, efter ett 20-tal ändringsbudgetar det gångna året.

För det är just det som finansminister Magdalena Andersson presenterade på torsdagsmorgonen: en väg ut ur coronakrisen. 45 miljarder i stimulanser för arbetsmarknaden, tillskott till välfärden och stöd till regionerna för att hantera pandemin. Det är vad Sverige behöver för att ta sig ur krisen.

Magdalena Andersson inger fortsatt förtroende i rollen som finansminister. Sverige klev in i krisen med en stark ekonomi och låg statsskuld. Det har hållit i gång ekonomin och bidragit till att Sverige har legat i topp bland EU-länderna när det gäller tillväxten under 2020.

Samtidigt har långtidsarbetslösheten växt under pandemin. Nu kommer en massiv satsning på jobb för långtidsarbetslösa. Det är subventionerade anställningar, yrkesutbildningar kombinerat med svenska för invandrare och sommarjobb för unga. A-kassan och sjukersättningen stärks, en viktig åtgärd för de som inte lyckas få jobb.

Stöden till välfärden ligger kvar. Regioner och kommuner har fått omfattande krisstöd. Regeringen har dessutom signalerat att de generella bidragen kommer ligga kvar ett bra tag framöver. Det är positivt för både äldreomsorgen och sjukvården, där pandemin har blottlagt omfattande brister.

På det kommer en satsning på 350 miljoner till skolan, för att kompensera för den undervisning elever gått miste om. Många har oroat sig för att hemundervisning och nedstängning av skolor ska skapa en ”förlorad generation”. När vaccineringarna nu rullas ut är lovskola och ökad undervisningstid bra åtgärder för att plocka upp dessa unga, innan det är för sent.

Regeringen bygger också vidare på satsningar på rättspolitiken. Vallöftet om 10 000 nya polisanställda är nu halvvägs avklarat. Men när polisen plockar fler kriminella behövs det också åklagare, domstolar och fängelseplatser. Det kommer i form av 250 miljoner kronor, en välkommen ökning.

Oppositionen gör sitt bästa för att övertrumfa regeringen, men det stannar vid billiga paroller. V kallar budgeten för ”småduttande” och vill se ännu mer satsningar, fast den innehåller en historiskt hög summa, 45 miljarder, i satsningar. M vill införa ett bidragstag för att göra de fattiga fattigare, hur det nu skulle hjälpa någon ur krisen.

Självklart finns det mer att önska. Att karensdagen togs bort var viktigt för många anställda inom välfärden. Nu signalerar regeringen att den återinförs när befolkningen är vaccinerad. Det känns som en naiv inställning. Med största sannolikhet kommer vi att se återkommande smittspridning i år framöver. I Norrbotten har utbrotten skett på industrier, där det inte går att jobba hemifrån. På dessa arbetsplatser är det extra viktigt att folk stannar hemma när de är sjuka. Karensdagen bidrar till motsatsen, genom att straffa de som stannar hemma med löneavdrag.

Magdalena Andersson har levererat en budget som tar Sverige ur krisen. När krisen är över måste vi diskutera de problem som fanns innan och kommer finnas kvar efter: klyftan mellan stad och land, den ekonomiska ojämlikheten och bristerna i välfärden. Det parti som har bäst svar på de frågorna har goda chanser att vinna valet 2022.