Blir vården statlig ska den inte privatiseras

Ebba Busch vill ge staten ansvar för sjukvården. Vad är vitsen med det om hon sedan ska privatisera alltihop?

Ebba Busch (KD) vill ge staten ansvar för sjukvården. Det kan vara en god idé, men inte om staten styrs av Kristdemokraterna.

Ebba Busch (KD) vill ge staten ansvar för sjukvården. Det kan vara en god idé, men inte om staten styrs av Kristdemokraterna.

Foto: Sofia Ekström/SvD/TT

Ledare2021-04-12 17:31
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Under måndagen publicerade Aftonbladet en debattartikel signerad Ebba Busch (KD) där hon argumenterar för att staten ska ta över ansvaret för svensk sjukvård och regionerna slopas. För en gångs skull ett konkret förslag från Ebba Busch. Det gångna året har hon annars främst ägnat sig åt pajkastning, som när hon beskyllde Stefan Löfven för att med berått mod ha tillåtit en omfattande smittspridning. Men Stefan Löfven är inte ett regionråd, utan statsminister. Som Ebba Busch bevisligen vet är det regionerna som styr över sjukvården, och därmed ansvarar för testning och smittspårning.

I Region Stockholm sitter KD med och styr sedan 2006. Det är den region som de senaste åren gjort sig kända för att ha strösslat skattepengar över konsultbolag samtidigt som personalen sägs upp. Utöver att dra på sig konsultnotor har högerstyrets främsta fokus varit att privatisera så mycket som möjligt. Resultatet blir därefter: en kaosartad vård, utan någon politisk kontroll. Vård ges inte efter behov, utan efter marknadens logik. I de områden människor tjänar mest finns bäst tillgång till vård.

Utifrån det låter det nästan som att Ebba Busch vill bli sjukvårdsminister för att sen bara lägga ut ansvaret på entreprenad. Det totala politiska haveri som stockholmarna lidit effekterna av skulle således kunna bli verklighet för hela landet. Men Busch har trots allt en poäng. Det nuvarande systemet med regional sjukvård har sina brister.

Förutsatt att vi inte får en regering som säljer ut alltihop vore det kanske en god idé att låta staten överta ansvaret för sjukvården. Vårdbehoven är mer eller mindre de samma över hela landet. Finansieringen kommer i dagsläget till stor del från staten och regionerna delar redan på specialistvården. Om vården både fungerar och finansieras som en nationell angelägenhet, är det väl också rimligt att den styrs av staten?

Dels är det en demokratisk angelägenhet. Om ett barn i Piteå behöver specialistvård är sannolikheten stor att det hänvisas utanför regionen. Allvarligt sjuka barn hamnar på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm. Under pandemin har Region Stockholm varslat personal på Nya Karolinska sjukhuset, samtidigt som operationer på barnsjukhuset fått ställas in för att personal hyrts ut till IVA-avdelningen, på just Nya Karolinska. Norrbottens medborgare kan bara titta på och hoppas att deras barn inte blir för sjuka, eftersom norrbottningarna inte har något demokratiskt inflytande över dessa sjukhus.

Regionuppdelningen har också skapat administrativa bekymmer. Läkare kan inte läsa varandras journaler. Plötsligt hittar ett nätläkarbolag i Södermanland kryphål för att snylta på Norrbottens skattepengar. Inte minst har krockarna kommit fram i ljuset under pandemin. Regionerna, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap verkar ha svårt att komma överens om vem som ska göra vad. På det kommer politiker som ser möjligheten att slänga kängor åt valfritt håll, eftersom alla och ingen bär ansvaret.

Det finns goda argument för statlig styrning av vården. Det kunde medföra ett tydligare ansvar, en jämlik resursfördelning över landet och en stärkt demokrati. Men det får vi inte om vården privatiseras till spillror. Så låt oss för allt i världen hoppas att Ebba Busch aldrig blir sjukvårdsminister.