Mycket oseriöst agerande av SD och M

SD och M försöker på ett genomskinligt sätt plocka billiga poäng på gängkriminalitet och dödsskjutningar.

Malmö kommun 12 november 2019 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den senaste tiden har det skett en hel del skjutningar och bombningar kopplat till gängkriminaliteten i Sveriges storstäder. Senast sköts en pojke i Malmö till döds. Det är fruktansvärt, och regeringen måste självfallet agera ännu kraftfullare mot de kriminella gängen. Det behövs bland annat mer resurser till polisen för att Sverige ska kunna bli tryggare. 

 

Men det är inte skäl till att väcka misstroendeförklaring mot någon av regeringens ministrar. Misstroendeförklaring innebär att riksdagen avsätter en regering eller ett statsråd, och det kräver att en majoritet av riksdagen röstar för förslaget. Det är väldigt allvarligt att avsätta ett statsråd och misstroendeförklaring ska bara väckas om någonting riktigt allvarligt har hänt, exempelvis att en minister grovt misskött sig eller betett sig olämpligt.

 

Det går inte att säga att regeringen misskött sig, även om man kan tycka politiskt att de inte gjort tillräckligt för att, i detta fall, bekämpa kriminaliteten. Men oppositionen har gjort det till sin grej att väcka misstroendeförklaring så ofta de kan bara för att själva plocka politiska poäng, vilket är att ta alldeles för lättvindigt på hela grejen med misstroendeförklaring.

 

Under gårdagen valde Sverigedemokraterna att väcka misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S). Snabbt var SD-svansen (inte trollen på nätet, utan Moderaterna) snabba att stötta förslaget. Moderaterna skrev på Instagram att “Antingen gör man sitt jobb och upprätthåller lag och ordning, eller så tar man konsekvenserna och avgår”. 

 

Det är ju inte en speciellt mogen kommunikation som Moderaterna sysslar med, men de är ju inte ensamma. Motiveringen från Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var inte heller av särskilt mogen karaktär. Åkesson menar att det är “uppenbart” att Johansson inte klarar av att göra vad som krävs för att stoppa våldet.

 

Statsminister Stefan Löfven (S) sa till Ekot att han har fullt förtroende för justitieminister Morgan Johansson och påpekade även att regeringen initierat ungefär femtio straffskärpningar som är direkt riktade mot gängkriminaliteten och tillfört resurser till polisen, och dubblat antal platser i polishögskolan för att öka rekryteringen. Detta tar givetvis tid innan det ger effekt, och långsiktiga problem löses inte kortsiktigt

 

Det är till hundra procent rimligt av oppositionen att vilja trycka till regeringen på varenda punkt, av politiska skäl. Men det är inte skäl till misstroendeförklaring. Frågan är om Moderaterna och Sverigedemokraterna dagen de sitter i regering, vilket de utan tvekan längtar efter att göra, skulle tycka att deras eget beteende nu vore rimligt beteende från den oppositionen.

 

Misstroendeförklaringen kommer inte heller samla majoritet i riksdagen, då SD, M och KD (som inte uttryckligen sagt att de tänker stödja förslaget men tydliggjort att de är missnöjda med regeringen). Men detta Sverigedemokraterna förstod antagligen på förhand att missförtroendeförklaringen inte skulle gå igenom, redan innan de valde att väcka den. Vilket gör det än mer genomskinligt att syftet bara är att plocka politiska poäng. 

 

Det är egentligen ganska smutsigt. Politiska åsiktsskillnader ska debatteras och oppositionen har all rätt at lägga förslag i riksdagen. Det är vägen Moderaterna och Sverigedemokraterna borde ta, snarare än att försöka plocka billiga poäng på folks lidande och personer som faktiskt skjutits till döds.

Kata Nilsson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Norrbottens Affärer
Brott & Straff

Tyskland försvarar Kinahandel trots Hongkong

Brott & Straff

Protester mot gripande av rysk guvernör

Politik

Experter: Polska valet viktigaste sedan 1989

Brott & Straff

Bosnien sörjer – 25 år efter Srebrenica

Brott & Straff

Rysk organisation upprörd över regnbågsglass

Visa fler