Jag brukade rösta blankt i livet

Fanny Lindström skriver om hur hon på senare tid vågat stå upp för sin egen åsikt och hur det har hjälpt henne i vardagen.

Piteå 1 november 2019 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har alltid varit ganska obrydd om hur saker blir. När man skulle hänga med kompisar och de frågade vad vi skulle hitta på har jag nästan alltid svarat ”spelar ingen roll, vad vill du?”. Ifall jag någonsin blivit bedd om att avgöra ett argument mellan två kompisar så vill jag helst inte svara i skräck om att det verkar som att jag väljer en kompis över den andra. Saken är den att jag hade förslag på saker man kunde hitta på men var rädd att jag skulle välja ”fel” och ofta tyckte jag faktiskt att en kompis hade en bättre poäng än den andra. Nu för tiden vet jag bättre.

 

Det är en återkommande sak har jag märkt, speciellt hos oss svenskar som ska vara så lite i vägen som möjligt. Man bara låter saker hända och vill att andra bestämmer åt en. Därför har jag börjat ta initiativ och bestämma istället för att båda ska insistera att den andra ska välja. Ibland så verkar det som att den anda parten blir besviken på mitt val men jag är lite fräck och tänker att den får ”skylla sig själv” då den bad mig att bestämma. Detta märkte jag när jag var på andra sidan konversationen, när jag sa att det inte spelade roll och blev sedan besviken på beslutet som togs.

 

Kanske var det för att jag blev mer självsäker och vågade stå upp för mig själv eller så blev jag bara trött på att alla envisades med att de andra skulle välja och det slutade med att någon försiktigt kom med ett förslag och sen konstant försökte ta reda på ifall det blev bra.

 

Ännu har jag dock inte helt skakat av mig manteln som ”Miss Low-maintenance”, jag skulle inte säga att jag tycker om att bestämma över andra och jag gillar ofta när aktiviteter är förbestämda.

 

Nyligen uppstod lite dramatik mellan tre av mina nära kompisar, jag hörde det först från en av dem och tyckte att de andra var väldigt taskiga. Detta var innan jag hörde en annan sida av historian och min syn på situationen ändrades.

 

Därför ska man våga ha en egen röst och stå för den men se till så att du har allt du behöver för att skapa en ”kvalificerad” åsikt och att du lyssnar lika noga på båda sidorna innan du bestämmer dig. Då är det lättare att stå för sina åsikter och kan bättre argumentera för sin sak.

Fanny Lindström

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Piteå

Misstänkt sexualbrott på Havsbadet

Längdskidåkning

Skidesset redo för revansch: "Där måste jag lyfta mig"

Piteå

Över 700 barn i Älvdalen har föräldrar hos fogden

Piteå

Cut and slice satsar på fler sittplatser

Piteå

Diger åtalslista för 32-åring

Visa fler