Det finns ingenting som heter omvänd rasism

Linnea Lundström skriver om n-ordet, maktstrukturer och att vita aldrig kan utsättas för rasism.

Sverige 4 oktober 2019 05:59
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om du läser den här texten gör du det antingen kring den 4 oktober 2019 för att den publiceras då, eller för att jag har blivit trött på dig vid fikabordet, i ett hetsigt samtal på en förfest eller någon annanstans och jag plockar fram den för att jag inte orkar ha en diskussion jag haft för många gånger tidigare.

 

Det är en diskussion som ofta tar avstamp i en debatt kring n-ordet. Den debatten tar i sin tur fart någonstans inuti en person som 1. Är vit. 2. Är ovan vid att bli fråntagen sina så kallade rättigheter och 3. Inte riktigt vet vad en rättighet är (det är nämligen ingen rättighet att använda ett ord man inte har rätt till). Kanske har vi just haft den debatten. Kanske sitter vi på en förfest någonstans och kanske har du har precis hävdat att om du inte får använda n-ordet för att benämna en svart person, så får hen inte använda något annat dumt ord för att benämna dig. Eller kanske har någon just kallat dig för exempelvis en "jävla svenne" och då känner du dig förtryckt. För vad spelar din härkomst för roll i sammanhanget? 

 

Men du är inte förtryckt. För du tillhör inte en etnicitet som systematiskt underordnats i århundraden. Det kanske känns jättehemskt för dig just nu, att någon har kränkt dig för någonting du inte har kontroll över, du är ju bara en vit person från Sverige. Men rasism är en form av kulturellt institutionaliserat förtryck där fördomar blir till handling, och det är någonting som vita aldrig – alltså aldrig – behövt utstå. Förtryck handlar om makt och så länge vita anser sig ha mer makt än svarta kommer rasism alltid att finnas.

Inom såväl kvinnofrågor som rasfrågor skiljs på individen och strukturen. Det är nämligen inte ett fåtal galna idioter som våldtar kvinnor, som nekar personer med utländska namn ett arbete eller som i stor utsträckning utesluter mörkhyade ur mainstream-media. Alla gör det. Hela tiden. För det är inkodat i vår kultur att kvinnor är underordnade männen och svarta underordnade vita, och därför går världen inte att förändra genom att slå ett fåtal galna idioter på käften. Den går bara att förändra genom att omprogrammera världen.

 

Därför blir du varken rasifierad eller förtryckt när du som vit blir dåligt behandlad. Du blir, helt enkelt, dåligt behandlad. Och det spelar roll, för att säga att vita utsätts för rasism är som att säga att rasism inte existerar över huvud taget. 

Linnea Lundström

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Norrbotten

Polisens vädjan till föräldrarna: "Kolla era ungdomar"

Piteå

Man gripen efter att ha misshandlat kvinna

Piteå

Bil körde i diket - föraren flydde från platsen

Piteå

Singelolycka i Långträsk - bil i diket

Ishockey

Smitthotet hänger över SHL: "Scenario om en stängning"

Visa fler