Centerpartiet har mer gemensamt med SD än med S

Centerpartiet är det enda borgerliga partiet som har ryggraden kvar. Men det är ändå ett borgerligt parti. Och det är dåligt.

Sverige 4 maj 2021 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I gårdagens partiledardebatt röt Annie Lööf (C) till mot Jimmie Åkesson (SD) i frågan om mäns våld mot kvinnor. Åkesson hävdade att våld i hemmet är ett importerat problem och valde att blunda för att problemet alltid existerat i Sverige. Annie Lööf svarade just detta – mäns våld mot kvinnor är inget nytt problem. Det var förstås ett bra och viktigt inlägg i debatten. 

Det blev rubriker direkt. “Lööf och Åkesson rök ihop”, “Lööf till angrepp mot Åkesson”. Det är inte första gången det händer och för varje gång framstår Annie Lööf allt mer som Sverigedemokraternas motpol. För Socialdemokraterna, som borde vara SD:s motpol, är det ett stort problem.

Centerpartiet är det enda högerparti som fortfarande tar avstånd mot SD. Det är bra. Grejen är bara den att centern på många områden har mer gemensamt med SD än med Socialdemokraterna. Centerpartiet älskar vinster i välfärden, sänkta skatter och utförsäljningar av det offentliga. Egentligen skulle nog centern kunna få igenom mer av sin politik tillsammans med SD än med Socialdemokraterna. Att de trots allt valt en annan väg ska de förstås ha en eloge för. Men ett högerparti är de fortfarande och det behöver göras tydligare.

I takt med att det börjat klarna vilka regeringsalternativ som finns har istället Annie Lööf mer och mer kommit att betraktas som en vänsterfigur. För Löfven (S) är det ett problem. Socialdemokraterna har inte råd att bli förknippade med borgerlig välfärdspolitik. Då har man inte mycket kvar att övertyga väljarna med. 

Risken är dessutom att Annie Lööf tar väljare från de rödgröna partierna. Det visade sig redan i valet 2018 att många av Centerpartiets unga väljare faktiskt identifierar sig som vänster. Samtidigt är partiets ekonomiska politik kanske den längst ut till höger som finns i riksdagen. Börjar folk på grund av hennes utspel mot SD tänka på henne som en del av vänstern är det därför farligt. Faran är att folk röstar på Centern och förväntar sig vänsterpolitik, men får något helt annat.

Tillåts Annie Lööf ta rollen som SD:s fiende nummer 1 är mycket förlorat. Oavsett vilken sida som vinner i ett val får man då mer eller mindre borgerlig välfärdspolitik. Det gäller därför för sossarna att växla upp. Centerpartiets “bluff” måste synas. De må vara emot SD:s värderingar men de är ingen motpol till stora delar av SD:s politik. Stefan Löfven måste våga ställa Annie Lööf till svars för den trötta nyliberala politik hon och hennes parti driver. Annars kommer hon fortsätta plocka rollen som SD:s motpol.

Det nya politiska läget är minst sagt svårt. Mycket på grund av att blocken är uppdelade efter inställning till SD och inte faktisk politisk inriktning. Det kan dock inte vara en ursäkt för Socialdemokraterna att inte förhindra att Annie Lööf vilseleder väljarna. Hon har trots allt en hel del gemensamt med Jimmie Åkesson. 

Sixten Svanberg

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Piteå

Förening vill lyfta företagarnas betydelse: "Rankingen tyder på missnöje"

Insändare

Insändare: Sex av tio tror att Sverige missar klimatmålet

Krönika

Olov Abrahamsson: Bråttom men inte kört

Krönika

Karina Cubilla: Är det Britt-Maries fel att chefer inte anställer unga?

Ledare

Ledare: Krisen visar oss hur viktig politiken är

Visa fler