Liberalernas kris är inte över

Liberalerna trodde de skulle få ett lyft med Sabuni som partiledare. Oj, så fel de hade.

Sverige 21 november 2019 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det märkvärdiga i de senaste opinionsmätningarna verkar vara, förutom att Sverigedemokraterna för första gången ser ut att vara större än Socialdemokraterna, att Liberalernas kris ser ut att fortsätta. Partiet ligger och skvalpar på runt tre procent, vilket som bekant är för lågt för att klara sig i ett riksdagsval, vart spärren är fyra procent.

Liberalerna har länge krisat. Men många trodde nog, åtminstone Liberalerna själva, att vändningen skulle komma i och med valet av ny partiledare i somras. Men att gå från ex-militären Jan Björklund till den nya, lite provokativa Nyamko Sabuni verkar inte ha hjälpt Liberalernas siffror uppåt.

De är ett litet parti, men som skulle kunna vara större om man valde att fylla en mer central roll på den klassiska vänster/höger-skalan i svensk politik. Sabuni verkar dock ha valt en annan väg, och istället bestämt sig för att försöka tävla med Moderaterna och Kristdemokraterna om de Sverigedemokratiska väljarna. Det är en farlig väg att gå, både politiskt och strategiskt.

Det man kan se som ljuspunkt i dessa siffror är att de troligtvis kommer att leda till ett mycket större stöd för Socialdemokraterna i valet 2022. Inte för att S levererat enorma välfärdsreformer eller fixat de sociala problemen och ökande klyftorna, eftersom de i nuläget är bakbundna av bland andra Liberalerna, utan helt enkelt för att ändå en stor majoritet av väljarna inte vill leva i ett land där Sverigedemokraterna är största parti.

Folk kommer inte längre våga stödrösta på små partier som ligger och fladdrar på kanten av riksdagsspärren, för för mycket står på spel. Folk kommer istället mest troligt att stödrösta på Socialdemokraterna, för att garantera att SD inte blir största parti. Det är en märklig utveckling om man ser till svensk politik historiskt. Men detta skedde redan i valet 2018, och strömningarna pekar på att allt fler kommer ty sig till S i takt med att SD växer.

Om Liberalerna vill sitta med vid förhandlingsbordet nästa gång Sverige ska få en ny regering borde de tänka annorlunda och byta riktning mot det mer socialliberala mittenhållet, och kanske rentav byta partiledare. Men om de inte gör det, då kommer Liberalerna som parti mest troligt självdö. Och deras tre procent kommer spridas ut på partier som Socialdemokraterna, Centerpartiet och kanske några röster även faller på Moderaterna.

Kata Nilsson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Fotboll

Glöm bästa startelvan – PIF:s trupp blir det avgörande

Fotboll

Arvidsjaur övertygade i genrepet

Piteå

Piteå i topp vad gäller tillit

Politik

Knapp ledning för president Duda i Polen

Politik

Alkoholstopp och utegångsförbud i Sydafrika

Visa fler