Sverige har inte slutat gå sönder

Socialdemokraterna behöver påminnas om sin egen gamla valslogan, och fråga sig vad den numera innebär.

Sverige 23 januari 2020 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Inför valet 2014 var Socialdemokraternas slogan “Sverige håller på att gå sönder”. Det var ett inte särskilt optimistiskt budskap, inte som “Alla ska med” eller liknande. Men det berättade en historia om hur ökande klyftor. Mellan de som tjänar mest och de som tjänar minst. Mellan stad och land. Mellan folk födda här och folk som flyttat hit.

Det var både en sanning och bra kommunikation. Det fanns ingen helhetssyn från rikspolitiken, och Alliansen som då styrde detta land valde medvetet att ge rika enorma skattesänkningar samtidigt som statliga bolag som Posten och Apoteken såldes ut. Rätten till valfrihet inom välfärden prioriterades högre än rätten till bra skolor och vård.

Nu känns det som att det som går sönder är bilden av vad man ville göra åt saken. Ta glesbygdsfrågorna som exempel. När jag tänker på problemen glesbygden står inför är det framför allt frågor som rör infrastruktur, välfärd och arbetsmarknad. Arbetsförmedlingen lägger ner i de flesta norrbottniska kommunerna, vägar och järnväg här uppe är alltjämt lågt prioriterat, och vården är i kris.

I ett inlägg på Facebook skrev landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) i början av veckan en sammanfattning av hennes första år som landsbygdsminister. Överst på listan låg att regeringen tagit flera steg mot att underlätta bekämpandet av granbarkborren. Och inte för att förminska ett kryp, och absolut inte dess skada på våra skogar och därmed kapital, så kanske det inte var granbarkborren jag först tänkte på när jag hörde att en ny Socialdemokratiskt ledd regering ville ta över landet eftersom “Sverige håller på att gå sönder”.

Det finns fler saker på listan. Stöd till lanthandlarna, som givetvis är oerhört viktigt för de mindre samhällena runt om i landet. Ministern lyfter även just infrastrukturfrågorna med både vägar och bredband, samt statlig närvaro i hela landet. På dessa punkter kan man tänka att ja, regeringen gör ju definitivt mer än de högerregeringar som styrde tidigare, men den regering som sitter nu kan inte direkt klappa sig på axeln för det.

Om Sverige höll på att gå sönder 2014 så lappar nuvarande regering mest sprickor och känslan av framtidstro är väl tämligen avmattad. Jag tror på socialdemokratins möjlighet att förändra och förbättra samhället för alla, just på grund av den helhetssyn som S historiskt visat. Det tror jag vi är fler som känner. Hela regeringen kanske skulle behöva leta fram de där gamla slagorden och fundera vad de betydde då och vad analysen är nu.

Kata Nilsson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Luleå

Bilbrand på parkeringsplats - brandkår på plats

Vittangi

Triss i stöld - två män gripna

Krönika

Dröm och mardrömsresultat för PIF-fotbollen

Ekonomi, näringsliv & finans

Trump betalade inte skatt under tio år

Rutvik

Brand i bastu - brandkåren på plats

Visa fler