Självklart tar PSG ansvar för skadegörelse

PSG-generalen svarar "Iakttagare med åsikt" om vad som gäller för lokalhyra.

Piteå kommun 6 november 2019 10:39
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den ideella föreningen Piteå Summer Games (PSG) betalar hyra till utbildningsförvaltningen (BUN) när lokaler nyttjas för boende. PSG betalar efter den taxa som fastställts av BUN/Kommunfullmäktige inför och kommer självklart att fortsätta betala hyra efter eventuella taxeförändringar som politiken beslutar om.

Om det under den tid vi vistas i lokalerna går sönder inventarier eller sker någon form av skadegörelse, så ersätter givetvis PSG detta, förutsatt att vi får vetskap att så skett. PSG ideella förening har självklart ansvaret för eventuella skador då vi hyr lokalen. Det känns fullkomligt främmande att det ska vara den enskilda enheten som ska bära kostnader som våra gäster omedvetet eller medvetet orsakat. 

Vi har sedan en mängd år tillbaka en rak dialog med BUN, dess enskilda enheter och de från personalstyrkan som hanterar uthyrningen av lokalerna. Vidare omfattar dialogen städpersonal, måltidspersonal och fastighetsskötare. Utöver det samverkar vi med Räddningstjänsten för att det ska vara säkert för våra gäster att övernatta. Sedan 10–12 år tillbaka monterar den ideella föreningen PSG också upp brandvarnare i alla utrymmen som används för övernattning. Detta bekostas av oss och möjliggör också att lokalerna är godkända för uthyrning året runt.

Från PSG:s sida är vi i allra högsta grad medvetna om att det är ett merarbete för de som är anställda inom förvaltningarna i kommunala verksamheten. Vi vet att det tar tid att plocka undan i klassrum och andra lokaler och att det tar tid att återställa inför kommande läsår. Alternativet skulle vara att inte nyttja lokalerna för boende. Då har vi 340 lag som inte har någonstans att bo. 

Årligen under PSG besöker 800 lag från 20 nationer vår stad. Det är nästan 16 000 spelare och ledare. Till detta kommer supportrar, åskådare och domare. Närmare 38 000 personer totalt. 

För Piteå som besöksort landar det mellan 70 -90 miljoner kronor under helgen hos kaféer, handlare, hotell, restauranger, turistmål osv. Dessutom ger det närmare 2,5 miljoner kronor direkt till föreningslivet i Piteå.  PIF, ÖIF, SAIK, MSSK, ISK, LIF, NIF, Svensby SK och Alterdalens IF. 

Om insändarskribenten har funderingar eller idéer om förbättringsområden så är hen välkommen att kontakta mig. Vi är alltid öppna för att utvecklas och förbättra vårt arrangemang. Sannolikheten att det blir missuppfattningar minskar också markant om vi har samma faktaförutsättningar.

Anna Bogren Dalberg, Verksamhetschef Piteå Summer Games

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Piteå

Planen för Janogy: "Ska hålla över tid"

Fotboll

Piteås glädjebesked: Janogy tillbaka!

Långträsk

Anhållne mannen hade stöldgods i bilen

Piteå kommun

Polisinsats: En person gripen efter spaning

Fotboll

Skyttedrottningens succé i premiären

Visa fler