Vem ska ni rekrytera till äldreomsorgen?

En undersköterska inom äldreomsorgen skriver om sin arbetssituation, om hur hon snart inte orkar längre. Hur hela personalen går på knäna.

Piteå kommun 2 december 2019 15:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Med anledning av insändaren "Så är det att vara gift med en uska" (18/11) och artiklarna "Placering klart för nytt särskilt boende" (28/11) samt "Svårt för uskor att få oplanerad semester" (2/12).

Jag undrar vilka Socialtjänsten i Piteå kommun tänkt rekrytera till det nya äldreboendet de planerar att bygga?

Vem vill jobba 2 helger av 5, eller ännu värre varannan helg på grund av personalbrist. Att inte kunna ta oplanerad semester, "nej det finns inga vikarier". Sanningen är att cheferna ids inte ens försöka hitta nån, det ska vara synnerliga skäl för att få oplanerad semester. Nej, du ska veta 7-8 veckor i förväg hur ditt privatliv ser ut. 

På mitt jobb går vi redan på knäna. Vi håller inte på att orka. Allt håller på att rasa samman inom äldreomsorgen och allt handlar nu för tiden om pengar. Eller avsaknaden av pengar. Det är tur att socialtjänsten har så lojala medarbetare, men hur länge till? 

Jag önskar tjänstgöring var tredje helg, högre OB och möjlighet att ta oplanerad semester nån gång! Visst högre lön också, men det är inte det viktigaste. 

Sen vill jag ha tillgång till sjuksköterska, närvarande chefer och en dialog med cheferna över min chef. Ni måste vara rädd om oss undersköterskor för utan oss slutar äldreomsorgen fungera. 

Egentligen skulle jag vilja att socialtjänsten och vårt fackförbund Kommunal gjorde en ordentlig undersökning hur vårdpersonalen inom hemtjänsten och äldreboenden mår och vad vi önskar oss av framtiden. 

Samtidigt förstår jag inte anhöriga som inte reagerar starkare på försämringarna inom äldreomsorgen. Ni är väldigt tacksamma mot oss på golvet. Men ser ni inte att vI är slitna, springer fortare och har mindre tid för era anhöriga?

Städningen är nu bara var tredje vecka, dusch 1 gång per vecka och så finns det något som heter aktivering som alla boende har rätt till, men som sällan hinns med för vi i personalen går kort vid sjukdom, frånvaro och utbildning! 

Varför? Jo, vikariebrist! Jag älskar mitt jobb men snart orkar jag inte gå dit längre. 
 

Utför under varje dag!

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Piteå

Misstänkt sexualbrott på Havsbadet

Längdskidåkning

Skidesset redo för revansch: "Där måste jag lyfta mig"

Roknäs

Larm om villabrand efter kamineldning

Piteå

Över 700 barn i Älvdalen har föräldrar hos fogden

Piteå

Cut and slice satsar på fler sittplatser

Visa fler