Ebbas "borgerliga feminism" är hyckleri

Elin Näslund skriver om Kristdemokraterna och deras förslag på att avskaffa den avgiftsfria mammografin.

Piteå kommun 24 oktober 2019 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Hon fattas mig så det skär i bröstet” är ursprungligen ett citat från Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter men är också en mening som så många tyvärr kan relatera till. Sorgen efter en människa där saknaden bokstavligen skär i en.

Det börjar nu närma sig slutet av oktober och därmed även slutet av månaden då synliggörandet av bröstcancer varje år är som allra störst. Vi är alldeles för många som sett cancer på nära håll, som drabbats hårt av att själva ha fått beskedet eller behövt stå bredvid någon du älskar. 

En mamma, syster, fru, dotter eller moster. En kvinna i timmen, en tragedi mitt i livet för alla inblandade. Det gör bröstcancer till den vanligaste cancerformen för personer som identifierar sig som kvinnor med nära 8000 drabbade per år.

Två av tre fall av bröstcancer upptäcks vid en mammografiundersökning, alltså vid den röntgenundersökning som är speciellt utvecklad för undersökning av brösten och som kan upptäcka tumörer i ett tidigt skede – vilket i sin tur räddar liv. Med den bakgrunden införde regeringen under förra mandatperioden avgiftsfri mammografi i syfte att få fler kvinnor att faktiskt gå, något som nu Kristdemokraterna med sin Ebba Bush Thor och hennes ”nya borgerliga feminism” i spetsen vill avskaffa. 

Att Ebba många gånger är en hycklare när det kommer till att kalla sig själv för feminist har nog inte gått någon förbi. Hennes partis idoga arbete för att begränsa aborträtten är bara ett av flera exempel på förslag som är rent av kvinnofientliga och nu kan vi även lägga en begränsning för den jämlika cancervården för samma grupp under den kategorin.

En av de starkaste faktorerna för högt deltagande på en mammografiundersökning är låg eller ingen avgift alls. För kvinnor i områden med låg socioekonomisk status har man dessutom sett den största ökningen sedan avgiften togs bort. Därför osar det extra mycket klassförakt kring det här förslaget, och ännu en anledning att stå upp för vår generella välfärd som faktiskt räddar liv.

I år har vi alltså inte bara fått ännu en påminnelse om hur denna sjukdom rent hänsynslöst fortsätter att skörda människoliv så att det skär i bröstet på alla i dess närhet. Vi har också fått en påminnelse om att majoriteten faktiskt överlever sin bröstcancerdiagnos just på grund av att det upptäcks tidigare och vi har tyvärr även fått ännu en påminnelse om högerns försök att också göra cancervården till en klassfråga.

Elin Näslund

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Ridsport

Wilma rankas som största talangen

Piteå

Polisen om sexualbrottet: "Vi har en misstänkt"

Piteå

Lekfullt pop-up bibliotek med energiska besökare

Ishockey

Poängstark back till Piteå Hockey: "Passar mig perfekt"

Piteå

Strömavbrott i flera områden i Piteå

Visa fler