Tips för att fira fars dag på bästa sätt

Elin Näslund ger oss denna vecka tips på presenter inför fars dag nu på söndag.

Piteå kommun 7 november 2019 05:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Teckningar, ett paket med manschettknappar, lotter, en slips, strumpor eller kalsonger i all ära. På söndag firar vi fars dag och därmed överöses vi också av kommersiella förslag inför detta ibland påkostade firande. Här kommer några av mina personliga favorittips till Far om du liksom jag inte heller känner att strumporna känns fullt tillräckligt.

Jag ger minst hälften av föräldradagarna till min sons pappa. För vad kan väl vara finare än att ge dem tid att tillsammans bygga på relationen och anknytningen under samma förutsättningar som jag haft? Dessutom: trots att det i över 40 år har varit möjligt för båda föräldrarna att ta ut lika många dagar så tar kvinnor fortfarande ut ungefär 70 procent av dagarna och ännu mer för barn under 2 år. Det här alltså en riktig supergåva!

Erbjud pappan deltid om det är någonting ni funderat kring. Det är främst kvinnor som går ner i arbetstid när barnen börjar förskola och skola och det är också främst kvinnor som blir sjukskrivna av utbrändhet efter att första barnet anlänt. Familjens projektledare faller först och mycket just på grund av att vi tar det största ansvaret för barn och hushållssysslor. Visst vore det fint att kunna erbjuda far en friskare partner? Forskning har dessutom slagit fast att kvinnor i mer jämställda relationer klarar sig undan stress bättre.

Ge Far böcker, exempelvis ”Allt vi inte pratar om: en bok för killar och män”, en bok som kan inspirera män att börja prata om sådant som män annars inte förväntas prata om. Gamla föreställningar om hur män ”ska” vara skadar oss alla och det är dags att män börjar ta eget ansvar för att förändra maskulinitetsnormen.

Dessutom separerar eller skiljer sig ungefär hälften av alla par och de som i allra största mån tar initiativet till detta i heterosexuella relationer är kvinnor (ja, hela 70 procent). Ofta är en av anledningarna att man lever ojämställt. Allt för många par väljer dessutom att gå skilda vägar redan innan barnen hunnit fylla 4 år. Detta samtidigt som undersökningar har visat att när män ändrar sina attityder kring jämställdhet så blir kvinnor mer nöjda i relationer. 

Att ge Far i familjen sina stående förväntningar på att han själv bör ta ansvar till att bli en mer kommunikativ och jämställd person kanske därmed är den allra finaste gåvan. Den enklaste är ju dock att hålla sig till strumporna och kanske klappa sig själv på axeln för att man stått ut ännu ett år.

Elin Näslund

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Piteå

Planen för Janogy: "Ska hålla över tid"

Fotboll

Piteås glädjebesked: Janogy tillbaka!

Långträsk

Anhållne mannen hade stöldgods i bilen

Piteå kommun

Polisinsats: En person gripen efter spaning

Fotboll

Fahlman: "Vi är stolta som tuppar"

Visa fler