Mer pengar till Norrbotten är rättvis politik

Det nya utjämningssystemet blir mer rättvist. Men Moderaterna är inte nöjda.

Piteå kommun 22 november 2019 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Under onsdagen röstade riksdagen om regeringens förslag av ändringen i kostnadsutjämningen för kommuner och landsting, ett förslag som syftar till en mer rättvis fördelning av resurser till det offentliga, kommuner och landsting emellan. Detta system kommer innebära ytterligare omfördelning, vilket gör att kommuner som Piteå, Boden och Luleå får betala mer. Övriga kommuner i länet tjänar dock på det nya systemet.

Egentligen handlar det ju om just att jämna ut kostnaderna utifrån vad ett snitt bör vara. Det är inte konstigt att exempelvis skolskjuts är dyrare i Arjeplog, med de avstånd som finns där utifrån folkmängd, än vad de är i Piteå. Det handlar om att jämna ut förutsättningarna att kunna lösa de kostnaderna, helt enkelt. Det är därför kommuner som Piteå kommer behöva betala mer.

Ledarsidan lyfte dock för ett par veckor sedan att exempelvis Luleå och Piteå inte borde behöva betala in mer, men parametern som då lyftes var att kommuner som Piteå och Luleå verkar som nav i regioner med stora avstånd. Vilket i sin tur innebär att Piteå Kommun inte bara har “sina” medborgare att ha med i beräkning när delar av det offentliga ska pröjsas för. Därför borde inte Piteå jämföras med kommuner av samma storlek i södra Sverige.

Men kostnadsutjämning ska finnas och det nya förslaget är ändå mer rättvist än det tidigare systemet. Striden ligger inte mellan Arjeplog och Piteå, vart konflikten tyvärr beskrivits hamna. Det är inte precis som att invånarna i Piteå och Luleå inte kommer gynnas av att de kommuner omkring dem och framför allt Regionen går bättre ekonomiskt.

För omfördelningsmodellen gäller ju inte bara mellan kommuner, utan även regioner. Det alla förstår att detta system syftar till är att det uppenbarligen finns kommuner och regioner som har kortare avstånd och fler invånare och därför har lägre kostnader för det offentliga. Detta ska jämnas ut så att förutsättningarna blir mer lika.

Det nya systemet innebär för Region Norrbotten nästan 800 miljoner i kassan. Något som Irene Svenonius (M), som är regionråd i Stockholm, varit mycket upprörd över, i och med att Stockholms län blir “förlorare” i det nya systemet. Att Norrbotten länge varit förlorare i ett gammalt och orättvist system, som nu rättas till, gillar inte stockholmsmoderater att prata högt om.

En majoritet i riksdagen valde att rösta igenom förslaget, vilket på det stora hela är ett glädjande besked för hela Norrbotten. Det måste dock vara svårt att vara moderat politiker i landsting som Norrbotten, där man själv styr men måste tvingas inse att ens egen riksdagsgrupp inte röstat för ett förslag som ger regionen bättre och mer rättvisa förutsättningar att bedriva välfärd. Men det är väl just det som är att vara borgerlig politiker, att motverka sammanhållning och rättvis fördelning på alla plan.

Detta nya system är en förbättring, och ett första steg. Det är riktigt tråkigt att Moderaterna motsätter sig det, bara för att förslaget inte var perfekt utformat från början. För ingen av oss ska tro att det Moderata Samlingspartiet på riksplan var emot detta med tanke på skattebetalare i Piteå eller Luleå.

M vill bara ha cashen till stockholmskommuner som Täby och Danderyd, för att kunna hålla så låga lanstings- och kommunalskatter som möjligt för de som tjänar allra mest. Det är ju trots allt där M har sin starkaste väljarbas, och de vet att dessa kommuner inte vill dela med sig till andra, hur rättvist det än är.

Kata Nilsson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Piteå

Klar för Piteå Hockey – då slipper han pendla mer

Piteå

Coronasmittan minskar i alla kommuner

Norrfjärden

Rattfull hade batong, knogjärn och kniv i bilen

Hälsa och sjukvård

Tyska ambassadören: Positiv trend i Sverige

Insändare

S valde Mp före en stram invandringspolitik

Visa fler