Årets julklapp behöver inte vara en låda

Julen står inför dörren och många känner stress inför denna högtid som egentligen är till för att koppla av med nära och kära.

Sverige 3 december 2019 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Årets julklapp utsågs för ett par veckor sedan av Svensk Handel. En låda att lägga telefonen i, så att man kan lägga undan den och umgås utan att störas av teknikens plingande. Det känns kanske som en överflödig sak att köpa, eftersom det rimligtvis borde gå att lägga ifrån sig telefonen utan ha en särskild låda för den. Men å andra sidan säger denna årets julklapp väldigt mycket om vår samtid.

1994 var årets julklapp just mobiltelefonen, och det går ju inte säga annat än att det är intressant att såhär tjugofem år senare är årets julklapp en låda att lägga undan den i, för att vi blivit så beroende och stressade av våra telefoner att vi uppenbarligen behöver en specifik låda den ska ligga i för att klara av att vara utan den. Således kanske telefon-lådan är precis vad vi behöver för att stressa mindre inför julen.

Men om man tillhör den förhoppningsvis normala skaran som klarar av att lägga undan sin telefon utan att den måste ligga i en särskild låda, så kanske man alltjämt känner stress över vad man borde ge sina nära och kära i julklapp. Eftersom stressen och konsumtionshetsen är vedertagen vill ledarsidan härmed ge lite alternativa tips till vad årets julklapp skulle kunna vara.

Det finns ju de som, i sin kritik mot konsumtionssamhället, vill uppmana till att skänka pengar till organisationer istället för att köpa prylar. Det är en fin tanke, men besvikelsen kanske ändå uppstår runt granen när kusinen får en snygg tröja och en själv får gåvobevis. Det är verkligen inte enkelt att tassa kring julklappsförväntningarna, även om avsikterna är goda.

Därför är prylar som indirekt stöttar en god sak en typiskt bra julklapp. Älskar din mamma en viss fotbollsförening, köp då ett årskort eller en halsduk. Pengarna går till föreningen och mamma blir lyrisk. Och detta går givetvis att applicera på all form av idrotts- och föreningsliv, som ju är en otroligt viktig del av samhället, för barn och unga, och vår kultur.

Och apropå barn och unga. Att handla lokalt är silver, att handla av unga lokala förmågor är guld. UF-företag och skolor som arrangerar julmarknader är bra ställen att handla från, för man finner ofta oväntade saker och bidrar samtidigt till ungt entreprenörskap och kreativitet. Biljetter till lokala föreställningar och konserter är givetvis också en bra grej.

Vill man göra ett ännu större avtryck är en prenumeration på en bra tidning som gör bra saker en toppenjulklapp. Exempelvis tidskriften Expo. Expo är en stiftelse som sysslar med granskande och kartläggande av svensk högerextremism, och som grundades av bland andra journalisten Stieg Larsson.

På deras hemsida finns massor av information om de rasistiska organisationer som finns i Sverige, vilka “nyhetssidor” som bär högerextrem agenda, samt både historia och nutida gräv om svensk nazism. Utöver allt detta har Expo alltså också en tidskrift, som kommer i nummer om fyra per år. Perfekt julklapp till egentligen vem som helst, då prenumerationen i sig bidrar till stiftelsens arbete, och din kompis får hem en bra tidning en gång i kvartalet.

Julen kommer en gång per år och trots att vi är medvetna om det så stressar vi ändå upp oss över den. Möjligtvis bidrar våra telefoner till den stressen, men även om det är rolig meta-grej för att beskriva samtiden kanske inte en telefon-låda behöver bli årets klapp under granen. Det går att få en fin jul med nära och kära utan den.

Kata Nilsson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Piteå kommun

Badolyckan: Försvunne mannen hittad död

Trav

PT-tipset bjöd på nya svalkande sommarlaxar

Gällivare

Trafikolycka: En person förd till sjukhus med ambulans

Piteå

Ung man gripen misstänkt för inbrott i galleria

Piteå

Larm om drunkning: Ung man försvunnen

Visa fler