UNG tipsar: Det första avsnittet

UNG tittar på första avsnittet av hypade krim-serier för att bedöma se-vidare-potentialen innan deckarsäsongen är förbi.

Piteå kommun 4 oktober 2019 06:00

Hösten har gjort entré och det är ingen hemlighet att det är deckarnas högtid. Men tiden är knapp och det kommer inte dröja länge innan snön ligger på marken. Häng med i de första avsnitten för att se vilka tv-serier du ska prioritera.

 

Unbelievable

Serie i åtta delar, premiär i september.

Tonåringen Marie Adler blir våldtagen av en främmande man i sin lägenhet. Nu börjar kampen det innebär att polisanmäla en våldtäkt. Som om det inte vore nog att behöva återberätta övergreppet fem gånger och bli bemött av till synes känslokalla sjuksköterskor ­– så tror ingen på Marie.

Bästa scen: Marie och hennes tidigare fostermamma Colleen är och handlar lakan dagen efter övergreppet. Marie vill bara att allt ska vara som innan, Colleen kan inte förstå hur hon vill sova i likadana lakan som hon blev våldtagen i. Marie beter sig inte som ett våldtäktsoffer ”ska” göra.

Fråga som kräver svar: Hoppar Marie från den bro hon står på i sista scenen? Kommer hon få upprättelse?

Se vidare-potential: 3/5

 

When they see us

Miniserie som hade premiär i sommar.

Ett stort tonårsgäng samman i Central Park, där slagsmål snart utbryter. Flera av dem blir gripna i polisen. Under samma kväll har en våldtäkt skett i samma park, och från att ha kallats vittnen till händelsen blir gänget istället misstänkta. Varför? De är svarta.

Bästa scen: Kevin sitter i förhör hos polisen och manipuleras till att vittna om saker han aldrig har sett. För han var inte där. Spelet är genialt.

Fråga som kräver svar: Reflekterar polisen någonsin över att de fabricerar händelseförlopp eller görs det bara i tystnad? Handlar det om ren rasism eller ligger något annat bakom?

Se-vidare-potential: 5/5

 

Mindhunter

Aktuell med säsong två som hade premiär i augusti.

FBI-agenten Holden Ford blir befordrad till lärare på FBI-akademien. Han har börjat undra över brottslingars motiv och hur man ska kunna lösa till synes ologiska fall. Holden börjar därför samarbeta med Bill Tench, chefen på avdelningen för beteendevetenskap, och de åker till Iowa för att föreläsa om FBI:s arbete på den lokala polisstationen.

Bästa scen: Kängan till USA:s vapenlagar blir tydlig när studenterna på FBI ska rollspela ett gisslandrama och undrar varför de inte bara ska använda skjutvapen istället för ord när de förhandlar med gärningsmannen.

Fråga som kräver svar: Vilken roll spelar Debbie, flickvännen som Holden träffar i första avsnittet?

Se-vidare-potential: 4/5

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linnea Lundström

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Fotboll

Madelen Janogy tillgänglig för spel

Alterdalen

Kräftfiske i Alterälven ett nöje för stora och små

Piteå

Vad ska du göra i helgen?

Piteå

Man åtalas efter flera dödshot

Piteå

Permitteringar på gång på Västra kajen

Visa fler