Mästaren tävlar i virtuellt rally

I måndags skulle SM i virtuell bilsport ha avgjorts i Luleå under SM-veckan, som blev inställd. Men e-sporten går att avgöras även i corona-tider och riktiga rallyförare som svenske mästaren Mattias Adielsson kommer att köra SM som flyttats till 8 april.

Piteå 31 mars 2020 13:15

Virtuell bilsport ingår i Svenska Bilsportförbundet och ifjol var det premiär för grenen under SM-veckan i Sundsvall.

I måndags var det meningen att SM i virtuell rallycross skulle ha avgjorts i Luleå. Men SM-veckan blev inställd på grund av coronaviruset och istället blir det SM i virtuell rally med start 8 april.

– Vi har redan flera förare som kör och tävlar i virtuell bilsport där simulatorerna nu är så bra så att det under säsongsuppehållen utgör en bra träning för att hålla rattrosten borta. Och nu har vi ett påtvingat uppehåll så då passar det extra bra att erbjuda en SM-tävling i virtuell bilsport, säger Anna Nordkvist, vd på Svensk Bilsport på hemsidan.

– Och jag tror att det inte är det sista och inte heller att det bara är för den rådande situationen. Som jag ser det kommer den virtuella världen att växa och självklart ska de som kan få tävla om att bli svensk mästare.

Den virtuella simulatorvärlden växer i rekordfart och med en hel idrottsvärld som har pausat har e-sporten blivit allt mer intressant.

SM i virtuellt rally körs med sex deltävlingar i spelet "Dirt Rally 2.0" med start 8 april.

– Det ska bli riktigt spännande att se hur intresset blir. Personligen tror jag att det kommer bli stort. Både bland icke bilsportare, men även bland de som redan har licenser. Det är även roligt att vi som är en idrott som normalt kräver mycket runt om kring våra tävlingsredskap här på ett enkelt sätt kan skapa något som stimulerar våra utövare till att utöva en form av bilsport, säger Anna Nordkvist.

Flera riktiga rallyförare kommer att delta. Bland andra Mattias Adielsson som har vunnit SM-guld och EM-brons.

– Riktig rolig nyhet och helt rätt att satsa på e-sporten som växer. Det jag tycker är så kul med det här är att här kan alla vara med. Jag har saknat det där som många andra sporter har att bara ta en boll och passa lite. I bilsport och just rally som jag kör finns inte det spontana och det är alltid förknippat med kostnader. Med e-sport så är det så mycket lättare, säger Adielsson och fortsätter:

– Att det blir ett SM i virtuellt rally kommer skapa ett enormt intresse tror jag och det kommer gynna hela bilsporten. Det här kommer bli bra och jag är riktigt laddad för det. SM-guld i vanligt rally har jag, nu ska jag kämpa för att bli historisk.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Micke Lindgren

Ämnen du kan följa
Läs mer
Sport

Grönt ljus för F1-premiär i Österrike

Älvsbyn

Klart för start – men Nårsa avvaktar

Rallycross

Piteåtävlingen lockade tusentals ifjol – ställs in i år

Piteå

Nu kan du komma med i landslaget

Fällfors

Hoppet finns för Midnattssolsloppet

Visa fler