Busch Thor behöver vara ärlig angående SD

KD har goda skäl till att vilja samarbeta med SD, men det är inget de vill för att bara vara snälla.

Sverige 5 november 2019 05:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I helgen gjorde Kristdemokraterna utspel om att de vill samarbeta med Sverigedemokraterna i fler frågor. Ebba Busch Thor (KD) poängterade att hon är den enda partiledaren som suttit ner med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Det är också något som Busch Thor gillar att göra sak av.

Sverigedemokraterna har länge tagit på sig offerkoftan över att inget av de andra etablerade partierna velat prata med dem. Detta har gjort att många på ett oklokt sätt gjort analysen att SD på något sätt är mobbade av de andra partierna och behandlats illa. Så det känns som att det är läge att återigen påminna om att så inte är fallet.

Inget parti i Sveriges riksdag är skyldig att prata med något annat parti. De som gör det gör det för att finna gemensamma lösningar som får majoritet i Sveriges riksdag. Och det är precis vad Ebba Busch Thor också gör. Det naturliga för alla partier är att, när man söker samarbetspartners, titta på de partier som ligger en närmast politiskt. För KD är det just nu SD. Tidigare har inget parti tyckt SD legat nära dem. Det är den förändring som skett.

Då finns det de som hävdar att det är odemokratiskt att inte låta SD vara med. Så fungerar inte demokrati. Demokratin fungerar som så att man röstar på ett parti vars politik man håller med om mest med förväntningen på dem att de ska hålla sina löften till väljarna. Sedan pratar partierna med varandra för att få ihop en konstellation som kan utgöra majoritet i riksdagen och således regeringsunderlag.

De partier som just nu utgör regeringsunderlaget i Sverige är Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Samtliga av dessa partier gick alla till val på att de inte skulle ha med Sverigedemokraterna att göra. Det vore således odemokratiskt av dessa att svika sina väljare genom att inleda samarbete med SD, som ju ändå är ett parti de flesta svenskar inte vill ska ha inflytande över svensk politik.

Ebba Busch Thor sa också, innan valet, att ett samarbete med Sverigedemokraterna var otänkbart de närmsta tjugo åren. Är det någon som agerar odemokratiskt är det Ebba Busch Thor, av ovan nämnda anledning. Det är rakt av skrattretande att Socialdemokraterna får kritik om att ha svikit sina ideal genom att samarbeta med Centerpartiet, när Kristdemokraterna sa att samarbete med SD var otänkbart, vände i frågan på mindre än ett år, och nu dessutom har mage att spä på myten om att SD är dåligt behandlade av de andra.

Att Sverigedemokraterna ökar i opinionsundersökningar ger inget parti större skäl att samtala med SD, om det inte är för maktens skull. För deras politik är densamma, och den politiken har de flesta partierna i riksdagen och deras väljare sagt att de inte vill ha. Det är helt uppenbart att Busch Thors intentioner är att vilja åt makten. Den forna borgerliga Alliansen är bruten, och KD har bara Moderaterna att vända sig till. Utan SD kommer M och KD aldrig få makten i Sverige, och det är Ebba Busch Thor medveten om.

Det är rimligt av KD att vilja samarbeta med SD. Det är egentligen det enda partiet som Kristdemokraterna i nuläget kan samarbeta med. Men det är löjligt av Ebba Busch Thor att försöka plocka poäng på att hon vill det. Hon borde snarare ödmjukt be om ursäkt för att hon svikit sitt löfte att inte samarbeta med dem, och förklara sig. Men nuvarande tonläge gör hennes handlingar än mer tveksamma, för det är inte för att vara snäll som hon fikar med Åkesson. 

Kata Nilsson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Fotboll

Piteå och Örebro kryssade på LF Arena

Brott & Straff

Skottlossning från bil i Halmstad

Brott & Straff

Stal permobil – och flydde på den

Sport

Nyförvärvet poängräddare mot Piteå

Brott & Straff

Synnerligen grovt narkotikabrott i Stockholm

Visa fler