Frivilliga resursgruppen hjälper gamla

Gamla och isolerade behöver hjälp i coronatider. Nu startar Piteå kommun och Frivilliga resursgruppen, FRG, en stödlinje man kan ringa till.

Piteå kommun 9 april 2020 20:00

– Vi ser att det finns ett behov av att samordna information om de erbjudanden och alternativ som finns i kommunen för personer inom riskgrupper. Vi vill göra det enkelt att få hjälp och inte behöva utsätta sig för smittrisker. FRG är en bra resurs med lång erfarenhet av den här typen av arbete, säger Ylva Sundkvist, kommunchef. 

 

I ett första steg samordnas information kring transporter av mat och läkemedel och andra praktiska lösningar på problem som kan uppstå i vardagen. FRG har tillsammans med apoteket tagit fram en lösning för att på ett säkert sätt även kunna leverera receptbelagd medicin. 

FRG samarbetar också med kyrkan och övriga frivilliga försvarsorganisationer som kommer att kunna ställa upp med resurser utifrån behov av handfast hjälp med handling eller att hämta medicin.

– Vi startar upp med att samordna det utbud som finns och lotsar de som ringer. I början kommer vi att lyssna av vilka behov som finns, vad behöver Piteåbor i riskgrupper hjälp med för att få vardagen att gå ihop, säger Birgitta Wellborg, FRG i Piteå. Redan under skärtorsdagen fick man dock utföra flera uppdrag med att hämta mediciner.

 

Den nya stödlinjen öppnade på skärtorsdagen, men håller stängt under påskhelgen för att öppna igen på tisdag efter påsk. Den ska nås via telefon till 0911–69 70 01 vardagar 9.00–16.00 men man hade inledningsvis problem med den anknytningen.

– Men då går det bra att ringa vid kommunens växel, säger Birgitta Wellborg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Insändare: "Jag håller inte med Per om Norrbotniabanan"

Ur arkivet: Detta hände den 30 november

Läsarbilden: Vintermarknad med snö och kyla

Rekordgranen stoppar biltrafik på torget – så länge gäller avspärrningarna: "Man ser inte gångarna för granen"

SD vill kartlägga utlandsfödda i hemtjänsten: "Har skapat problem"

Visa fler