Nu lever vi verkligen i pestens tidevarv

I en av de senaste opinionsundersökningen var SD största parti och det trodde jag aldrig skulle hända, konstaterar skribenten som minns då den svenska modellen fungerade.

Inrikes 29 november 2019 09:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pestens tidevarv råder nu. Det har jag sagt många gånger. I en av de senaste opinionsundersökningen var Sverigedemokraterna största parti och det trodde jag aldrig skulle hända. 

Minns en tid i slutet 1960-talet när vänstervågen växte sig till en tsunami och i många stycken höll på att erodera svensk konkurrenskraft. När arbetsgivare, privata som offentliga, benämndes som arbetsköparna. 1977 tror jag det var, det året steg företagens kostnader med 23 procent på grund av politiska och avtalmässiga beslut, då var det inte lätt att vara arbetsgivare. 

Svensk industri var på väg att konkurreras ut på världsmarknaden. En tillnyktring skedde och med den kraftiga devalveringen på 15 procent av den svenska kronan som socialdemokraterna införde vid makttillträdet början 1980-talet reste sig näringslivet på nio. 

Under den svenska modellen med ansvarsfulla förhandlingar mellan arbetsgivare och fackföreningsrörelsen bäddades det sedan för en sagolik tillväxt inom den svenska industrin 1980-1990 och in på 2000 talet. 

Nu har pendeln svängt över åt det andra hållet. 

Högern och näringslivets tankesmedja Timbros marknadsliberaler har fått igenom privatiseringar av skolan och vården och arbetsrätten är urholkat till fnöske. I spåren av det har följt en svart ekonomi med regellös arbetskraftinvandring som nu börjat erodera hederliga svenska företag på jobb. 

Allt detta kostar miljarder av skattemedel, en kostnad som mångdubbelt överstiger invandringen med åtföljande migrationskostnader. Av populistiska skäl väckte Sverigedemokraternas Jimmy Åkesson och Moderaternas Ulf Kristersson samt KD:s Ebba Busch Thor misstroendevotum mot Morgon Johansson för gängskjutningarna. 

För samhället en mycket allvarlig sak som måste bekämpas, men samtidigt omkommer många fler i arbetsplatsolyckor och om det är det tyst, liksom den rituella slakten av arbetsmiljöverket och arbetslöshetskassan som borgarna fått igenom. 

Marknadsliberalerna har fått socialdemokraternas huvud på ett fat genom januariöverenskommelsen och de enda som tjänar på de alltmer marginaliserade grupperna i samhället är Sverigedemokraterna som tillfullo stöder borgarnas politik. 

Rolf Westerberg

Ämnen du kan följa
Läs mer
Politik

Frankrike ställer in årets Bastiljdagsparad

Brott & Straff

"Polisen vill inte se strukturellt problem"

Samhälle och välfärd

Fältsjukhuset i Älvsjö avvecklas omedelbart

Brott & Straff

Mattis: Trump sår split mellan amerikaner

Ekonomi, näringsliv & finans

Stora pengar på spel när miljarder ska ut

Visa fler