Mikaels mamma: Jag tänker på min son dygnet runt

Mamma Eva Strömgren har sin son i tankarna dygnet runt. Ovissheten kring Mikael Simonssons mystiska försvinnande tär på familjen."Varje gång polishelikoptern flyger förbi kan jag tänka att de hittat honom".

Boden 13 augusti 2020 09:43

Vi träffas hemma i Evas lilla lägenhet i centrala Boden. Som stöd finns även hennes barnbarn Elina Sundqvist. Lördagen 11 juli klockan 22.30 var sista livstecknet från Mikael som befann sig i familjens sommarstuga i Notsel som ligger efter Gullträskvägen.   

– När vår son inte var i stugan på söndagen åkte hans pappa dit tre gånger för att se om han återvänt. Jag visste inte vad jag skulle tro. Sedan kontaktades polisen. I stugan fanns hans legitimation och bankkort men ingen plånbok, säger mamma Eva.

Den första tiden efter försvinnandet höll sig Mikaels mamma uppe i Harads där hennes syster och Mikaels pappa bor. 

– Visst kände jag ett visst hopp i början av sökandet efter sonen.Jag ville vara på plats första tiden, det kändes närmare ifall de skulle hitta honom.

Med hjälp av helikopter, drönare, hundar och dykare har polisen därefter sökt i terräng och vattendrag efter försvinnandet. Missing People hade en stor sökgrupp första dygnen men nu i helgen, drygt en månad efter försvinnandet, fanns bara nio frivilliga.

– Jag tycker det känns fruktansvärt. Mikael har jättemånga vänner men det är för få som sökt även om vissa eldsjälar i både Harads och Boden varit jätteduktiga. Det behövs en större uppslutning om vi ska hitta Mikael, säger mamma Eva.

Tankarna snurrar ständigt i huvudet vad som kan ha hänt hennes son. Det trillar tårar nedför kinden under samtalet med Eva när jag frågar hur hon mår.

– Det är tufft att inte veta vad som hänt.Just nu är jag fokuserad på att hitta Mikael och allt praktiskt runtkring tills vi får ett besked. Då först kan jag bearbeta vad det i så fall innebär, säger Eva.

Elina försöker stötta sin mormor.

– Man blir förbannad i ena stunden och ibland bryter man bara ihop och gråter. Det är väldigt mycket jobbiga känslor på en och samma gång, för alla inblandade, säger hon.

Enligt familjen är polisen fortfarande intresserad av vattnet som en plats för Mikaels försvinnande.

– Man hittar inget i stugan att ett brott begåtts. Men hade Mikael varit i området så borde vi ha hittat honom vid det här laget, säger Elina.

Mamma Eva tycker att det finns många frågetecken. Hon tror det kan vara en olycka eller ett brott som ligger bakom. 

– Blodhunden vi anlitade gick inte till vattnet utan tog raka spåret ut till Gullträskvägen. Jag tror att han blev hämtad från stugan, säger hon.

Familjen har utlovat en hittelön för att få in mer tips som gör att Mikael hittas. Men det har inte gett något.

– Som anhörig undrar jag varför inte polisen tar militären som hjälp i sökandet. Det är konstigt att man inte gjorde det redan de första dagarna, säger mamman.

– Vi funderar om vi själva ska fråga försvaret om de kan hjälpa oss. Mikaels försvinnande är ett stort mysterium, säger Elina Sundqvist.

Familjen har också kontaktat programmet Efterlyst och skickat ett handskrivet brev till Leif GW Persson. I dag är det polisens uppgift att undersöka om ett brott ligger bakom och allmänhetens jobb att ansluta till Missing People.

– Folk kan inte bara sitta hemma och säga att Mikael inte finns i Notsel. Hjälp istället oss anhöriga att avsluta där så allt är genomsökt, säger Elina Sundqvist.

Mikaels mamma tar en dag i sänder.

– Det finns en ständig malande oro. Det är värre än ett dödsbesked just nu att vi inte vet om Mikael lever eller är död, säger Eva Strömgren.

Faktarutan är här

Faktarutan är här

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Försvunne Mikael
Boden

Anhöriga vädjar: "Hjälp oss i sista söket före vintern"

Harads

Missing People: Inga fynd efter Mikael

Boden

Dykare har sökt försvunnen man – misstänkt människorov

Harads

Man spårlöst försvunnen norr om Harads

Läs mer!

Man gripen för misshandel av kvinna

Stökig natt i Norrbotten – Polisen: "Det är ju löningshelg"

Tumultartat vid ingripande - polisman utsatt för våld

Rattfyllerist var för full för att blåsa i polisens alkotest

Köpte sextjänster – döms till böter på 10 000 kronor

Visa fler