Få blir färre med den här personalpolitiken

Bristen på tandläkare vid andra kliniker ska lösas med att A-kommunernas ”stafettar” och resultatet blir nu brist på tandläkare även där. Illa, tycker skribeten.

Norrbotten 30 november 2019 11:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Med anledning av artikeln "Tandläkare flyr från Folktandvården" (28/11).

Tråkigt att tandläkare i A-kommunerna avser att byta arbetsplats vilket innebär att patienter i Arvidsjaur och Arjeplog får sämre tillgänglighet på tandvård. Familjesituationen för berörda tandläkare är en av orsakerna vilket kan förstås! Arbetsmiljön försämras påtagligt och då vidtar individen åtgärder som är till gagn för individen vilket också är rimligt.

Missnöjet verkar vara stort hos personalen enligt artikeln.

HR-chefen Helena Wiklander säger ”att hon eftersträvar lika vård i hela Norrbotten” För den skull behöver man väl inte försämra där det är bra. Hon säger också att dialogen med personalen är jättebra och att det finns förståelse för varandras situationer. 

Effekten av besluten som förändrar för personalen blir tyvärr kanske att 3 tandläkare lämnar A-kommunerna och Regionen......har dialogen varit jättebra med det resultatet? HR-chefen uttalar också följande ”vi har ett uppdrag och en prioritetsordning som är fastställd av politiken att följa”. 

I uppdraget står det säkert att personalförsörjningen också är en viktig del och skall följas. Varför saknas det så många tandläkare idag? Är rekryteringen inte prioriterad, är Regionen inte attraktiv? Nu när rekryteringen inte verkar fungera så gäller det att behålla den personal som finns, men det som sker nu ger inga positiva vibbar.

Bristen på tandläkare i Boden och andra kliniker skall lösas med att A-kommunerna ”stafettar” och resultatet blir nu att även A-kommunerna kommer att få brist på tandläkare...... få blir färre inom Regionen!  Konsekvensanalys innan beslut verkar saknas och personalproblemet blir än större. 

Det kanske hade varit bättre om patienterna från kusten fått åka till inlandet för att få tandvård, men miljömässigt är det ingen bra lösning.

Som insändarskribent har jag förståelse för att det inte är ett enkelt problem att lösa för Folktandvården, men resultatet av en ”jättebra dialog” och de beslut som finns tycks ge sämsta tänkbara effekt.....få tandläkare blir färre!

Politiken har säkert tänkt sig ett annat resultat än detta och vi skattebetalare vill se en utveckling inte avveckling. Gör om, gör rätt!

Orolig inlandsbo

Ämnen du kan följa
Läs mer
Piteå

Pandemin gör att köerna växer hos Folktandvården

Piteå

"Hittepå-tandläkarna" ger svar på tal

Norrbotten

"Riskerar att bli en klassfråga"

Norrbotten

"Vi måste ha ett länsperspektiv"

Arvidsjaurs kommun

Tandläkare flyr från Folktandvården