Yinyoga vilade deltagarna i form

Genom att slappna av på djupet kan du vila dig i form. Det lärde författaren och yogainspiratören Magdalena Mecweld ut i en yinyogaworkshop på Gästgivargården i helgen.

14 augusti 2015 10:39

Det är tredje året i rad som Magdalena Mecweld håller sin yinyogaworkshop i Öjebyn och det är Vivi-Ann Sundberg som har bjudit in henne.

– Jag vill att folk ska hitta till yogan och framför allt till yinyogan. Magdalena är jätteduktig inspiratör och det är kul att kunna ordna något här hemma i stället för att vi alltid ska åka bort någonstans för att gå på sådana workshop, säger Vivi-Ann Sundberg, som driver sin egna yogastudio i huset i företaget Anamcara.

En kroppsbehandling

Yinyoga är en blandning mellan mindfulness, yoga och kinesisk medicin. I den här typen av yoga stannar deltagarna i varje position under längre tid och slappnar av i kroppens alla delar. På så sätt lär de sig att vila i nuet och låta gravitationen göra jobbet.

– Det är som en kroppsbehandling som man gör på sig själv med hjälp av min ledning, förklarar Magdalena Mecweld.

Yogan förmedlar lugn och ro och det är ett sätt att hitta sin inre stress.

– Vi stannar länge i varje position och vi slappnar av i alla muskler. Då gör kroppen det den vill, den slappnar av på djupet och då upptäcker man hur stressad och spänd man är, säger Magdalena Mecweld.

Yogaformen passar alla och särskilt bra är den för stela kroppar.

– Yogan kan utföras vart som helst, när som helst och via yogan får man bra verktyg för att kunna hantera stressituationer, förklarar hon.

Mats Nielsen assisterade och körde meditation med deltagarna.

– Det här handlar mycket om att välkomna olika känslor som dyker upp i vår kropp och att ta hand om dem på en gång, säger han.

Särskilt viktigt är det i dagens stressade samhälle, tycker han.

Lugnet

Den två dagar långa workshopen fokuserade dels på yinyoga dels på restorative yoga, som är en ännu lugnare yogaform där deltagarna håller positionerna ännu längre för att nå djupare avslappning.

PT besökte Gästgivargården under lördagen då fanns ett 40-tal deltagare på plats. Kristina Clausén bokade in den här helgen redan i våras.

– Jag tycker om att prova lite olika yogavarianter, jag tycker om att kombinera den som är mer lugn och den som är mer fysisk. Just den här är särskilt bra för den som har ett stressigt jobb, säger hon.

Med sig hade hon Linda Berglund.

– Just det här med att träna på att vara här och nu och lugnet tycker jag om. Om man behöver komma ner i varv tycker jag att det här är en bra yogaform, säger hon.

Ann-Britt Stoltz går på yinyogapassen som hålls på Gästgivargården i vanliga fall.

– Jag tycker att den här yogaformen är fantastisk. Det är det bästa jag har gjort. Man vilar sig verkligen i form, jag har hållit på i tre år och jag är smidigare nu än vad jag var förr.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jennifer Ek 0911–645 57