Reflexvästar okej att ta emot enligt jurist

Skänkta reflexvästar har fått många att engagera sig, men från juridiskt håll är frågan inte självklar.

Många har engagerat sig i debatten kring reflexvästarna som skänkts av Hellströms bygg. PT har nu undersökt hur regelverket ser ut gällande sponsring till kommunal verksamhet.

Många har engagerat sig i debatten kring reflexvästarna som skänkts av Hellströms bygg. PT har nu undersökt hur regelverket ser ut gällande sponsring till kommunal verksamhet.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Piteå kommun2019-09-23 18:00

Reflexvästarna som skänkts av Hellströms bygg har fått många läsare att engagera sig. Många har uttryckt stöd för byggföretaget, men från juridiskt håll är frågan kring mottagande av sponsorprodukter inte självklar. 

– Tar man emot sponsring från vissa blir det svårt att tacka nej till andra. Det finns givetvis en massa åsikter och yttringar som kommunen inte vill göra reklam för. Då blir det en svår balansgång, då kommunen måste behandla alla lika, säger Lars Bejstam, docent i förvaltningsrätt.

Kommunen får enligt lag inte gynna eller missgynna någon utan att det finns sakliga skäl till det, vilket måste framgå av ett fastslaget regelverk. 

– Man måste ha någon form av policy eller värdegrund som gör att man kan säga ja till vissa, och nej till andra, säger Lars Bejstam. 

Lars Bejstam berättar att kommunens emottagande av västarna i detta fallet inte är juridiskt felaktigt, men att det finns aspekter som måste tas i beaktande i varje enskilt fall. 

– Det finns ingenting som hindrar att kommunen tar emot de här västarna, men det får inte finnas några villkor förknippat med gåvan. Det måste vara frivilligt för skolan och för föräldrarna. 

– Byggföretaget får heller inte ha några andra villkor, underförstått eller uttalat, att de ska gynnas av kommunen i andra frågor, säger han.

Malin Westling, skolchef på Piteå kommun, berättar att Piteå kommun har fasta riktlinjer man jobbar emot i dessa fall.

– Vi har ett reglemente kring sponsring för Piteå kommun. I det här fallet har vi gjort bedömningen att det är helt okej, i och med att barnen eller föräldrarna har möjlighet att tacka nej om man inte vill ha västarna. 

– Vi ser det ju som oerhört värdefullt att fler barn kan använda reflexvästar och därför skyddas i trafiken och i utemiljön. Det väger väldigt tungt för oss, och vi ser det som något positivt när det dessutom är ett lokalt företag som är med och sponsrar. 

Vad gällande gränsdragningar i olika fall har Malin Westling inte upplevt frågan som ett problem, och när frågan kring politisk sponsring kommer upp berättar hon att det aldrig varit aktuellt. 

– När det gäller frågor kring politiska partier förs det alltid en aktiv dialog i vår verksamhet kring hur vi ska hantera partiernas möjligheter att komma in i skolorna och berätta om sina ståndpunkter. Det är den dialog vi har haft. Sponsring i det sammanhanget har inte funnits på tapeten. 

Malin Westling, skolchef på Piteå kommun, berättar att man har ett fastlaget regelverk för hur sponsring sker inom kommunen. (Arkivbild)
Malin Westling, skolchef på Piteå kommun, berättar att man har ett fastlaget regelverk för hur sponsring sker inom kommunen. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!