Frivillig resursgrupp söker folk

Frivilligorganisationen FRG vill växa och under måndagskvällen genomfördes ett värvningsmöte vid räddningstjänsten i Piteå

Magnus Johansson och Birgitta Wellborg informerade om hur FRG arbetar och att organisationen vill växa.

Magnus Johansson och Birgitta Wellborg informerade om hur FRG arbetar och att organisationen vill växa.

Foto: Tommy Norin

Piteå kommun2019-11-18 20:58

FRG, Frivilliga resursgruppen,  är en rikstäckande organisation som samlar frivilliga som kan rycka ut när samhället behöver extra resurser.

I Piteå finns 19 frivilliga, men Birgitta Wellborg och Tomas Berg som är ansvariga ledare för gruppen i Piteå,  vill utöka antalet till 25. Därför genomfördes ett värvningsmöte under måndagskvällen i räddningstjänstens lokaler. 12 personer kom för att få information om frivilligorganisationen.

– Formellt sorterar FRG under kommunstyrelsen men vi kallas ut av räddningschefen i beredskap, och det är frivilligt att ställa upp, säger Tomas Berg.

Han förklarar att FRG:s folk inte deltar i akuta räddningsinsatser utan fungerar som en slags tross som hjälper till med allt från transporter till matleveranser.

– Vi är bakom blåljusen. Vi ska vara deras händer och fötter, säger Tomas Berg.

2007 försökte han starta en FRG-grupp i Piteå men det rann ut i sanden. 2014 tog han dock initiativ till det igen och 2015 kom en grupp igång.

– Under 2015 hjälpte vi till med flyktingmottagningen och förra året bemannade vi telefoner vid callcenterföretaget You call i samband med skogsbränderna i Mellansverige, exemplifierar Tomas Berg insatserna.

– Vi har också deltagit och deltar i eftersök av försvunna personer, säger Birgitta Wellborg.

Vid mötet visade hon exempel på den utrustning en FRG-medlem har med sig vid en utryckning. Hon och Tomas Berg upplyste också att vid skarpa lägen får den som ställer upp för Frivilliga resursgruppen samma ersättning som en deltidsbrandman.

Tolv personer kom till måndagskvällens möte om FRG vid räddningstjänsten i Piteå.
Tolv personer kom till måndagskvällens möte om FRG vid räddningstjänsten i Piteå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!