Tyska turister undsatta i hårt väder

På torsdagskvällen fick en fjällräddning dras igång i Kebnekaiseområdet sedan tre tyska turister hamnat i nöd. På väg tillbaka till Kebnekaise fjällstation råkade fjällräddarna själva ut för problem.

14 februari 2019 20:50

Det var vid 19-tiden på torsdagskvällen som polisen larmades om att tre män var nödställda i närheten av Kebnekaise.

– De kunde inte slå upp tältet eller laga till mat eftersom det blåste för hårt, berättar Henrik Fahlén befäl vid polisregion Nord.

Männen, tre tyska turister i 25–35-årsåldern, uppgav att de frös.

– Men de skulle vara vid god vigör, konstaterar Henrik Fahlén.

Polisens regionsvakthavande befäl fattade beslut om att fjällräddare skulle kallas ut för att undsätta de tre nödställda. Vid 23.30-tiden hade fem fjällräddare anlänt till fjällstationen, där sikten rapporterades vara mycket dålig. En timme senare var de framme vid en sjö väster om Kebnekaise, där männen sagt att de befann sig.

– Det går långsamt för det är ju väldigt dåligt väder. Dessutom är det lite svårt med kommunikationen eftersom det är dålig täckning på platsen, säger Henrik Fahlén.

Strax före klockan 03, natten mot fredagen, meddelade polisen att männen hade påträffats och skulle transporteras till Kebnekaise fjällstation. Men fjällräddarna fick själva bekymmer på grund av de dåliga väderförhållandena, varför ytterligare fyra fjällräddare kallades ut för att hjälpa till.

– De blåste av leden och fastnade så de fick själva undsättas, berättar polisbefälet Kurt Marklund.

Vid 05-tiden på morgonen hade samtliga nått fjällstationen.

– Men det är strömlöst däruppe och telefonen funkar inte, konstaterar Kurt Marklund.

Fem timmar senare blev vädret något bättre, även om det fortfarande var en kraftig blåst, varför gruppen beslutade sig för att lämna fjällstationen. Vid 11-tiden nådde de Nikkaluokta.

De tre tyskarna hade blivit nedkylda men var i övrigt oskadda och mådde bra, enligt polisen.

VÄDER OCH TRAFIK: Det rådde klass-2 varning för norra Lapplandsfjällen under torsdagskvällen. SMHI varnade för att kalfjäll och dalgångar kunde räkna med västlig storm på mellan 25 till 39 sekundmeter. Fram till 20-tiden rådde kolonnkörning på E10 mellan Katterjåkk och Riksgränsen och sedan stängde trafikverket vägen på grund av blåsten. Natten mot fredagen meddelades att riksväg 95 stängts av vid Junkerdal mellan Merkenes och Riksgränsen fram till 12-tiden. Tiderna är preliminära och kan komma att ändras.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
PT, Jan L lindgren