Utsatta fjällrävar får hjälp på traven

Fjällrävarna i de nordligaste delarna av Norden är försvinnande få. Men i år drar ett nytt projekt dragit igång, där Sverige, Norge och Finland samarbetar för en mer livskraftig stam på Nordkalotten.

Fjällrävarnas lek har fångats med en automatisk kamera i Helagsfjällen. I ett nytt projekt är målet att stärka fjällrävsstammen i Norrbottensfjällen.

Fjällrävarnas lek har fångats med en automatisk kamera i Helagsfjällen. I ett nytt projekt är målet att stärka fjällrävsstammen i Norrbottensfjällen.

Foto: Svenska fjällrävsprojektet

Natur2017-01-16 16:32

Fjällräven är tundrans och kalfjällets lilla tuffing. Den klarar sträng kyla som få, men den varma, fina pälsen har också varit dess förbannelse. För hundra år sedan var skinnet så eftertraktat och jakten så omfattande att stammen krympte till en bråkdel. Trots att arten fridlystes så tidigt som 1928 har den aldrig återhämtat sig ordentligt.

Långa perioder av uteblivna lämmelår, det vill säga matbrist för fjällrävarna, och rödrävens utbredning i fjällområdena ses som de viktigaste förklaringarna. I dag finns uppskattningsvis 200 till 250 vuxna fjällrävar i hela den svensk-norska fjällkedjan. I Finland rör sig bara några enstaka djur i gränstrakterna mot Norge.

Räv finns i Arjeplogsfjällen

Räddningsprojekt har förbättrat situationen i Jämtlands- och Västerbottensfjällen, men i Norrbotten är fjällräven ytterst sällsynt. De små grupper som finns är vitt spridda, utan kontakt med varandra.

– I Arjeplogsfjällen har naturbevakarna arbetat delvis med samma metoder som i Vindelfjällen, så där finns absolut fjällräv. Sedan finns det några enstaka i Padjelanta och längst upp i norr, vid Råstojaure, summerar Anders Angerbjörn, professor vid Stockholms universitets zoologiska institution och ledare av lärosätets forskningsgrupp Svenska Fjällrävsprojektet.

Nytt projekt

Men nu inleds ett projekt där Sverige, Norge och Finland samarbetar för att på sikt trygga den lilla populationen på Nordkalotten.

– Det kanske viktigaste av allt är att få en kommunikation mellan de tre länderna och att harmonisera metoderna, säger Anders Angerbjörn.

I Sverige har fjällrävsstammen hållits vid liv genom stödutfodring och jakt på rödräv. Men Norge har gått en annan väg. Där har man fångat in fjällrävar och låtit dem föröka sig i fångenskap. Unga djur har sedan släppts ut på fjället. Möjligheterna att göra detta med framgång även på Nordkalotten ska undersökas i projektet. Om det i så fall blir aktuellt att sätta ut djur även i Sverige och Finland återstår att se.

– Men eftersom avelsanläggningen producerar cirka 40 unga rävar varje år så kan detta bli ett viktigt och kanske avgörande tillskott till fjällrävstammen, säger Anders Angerbjörn.

Räknar rävar

Nu närmast ska antalet fjällrävar räknas, vilket konkret innebär att viltvårdare under vintern samlar in spillning för genetiska analyser. Till sommaren görs inventeringar vid de kända lyorna. I fjol föddes inte en enda kull i Norrbotten, och Anders Angerbjörn har inga stora förhoppningar inför sommaren 2017:

– 2016 var ett riktigt bottenår vad gäller föryngringar sedan gnagarstammarna kraschade 2015. Jag tror att föryngringarna börjar öka i de sydligare områdena men jag skulle inte bli förvånad om det blir noll eller bara någon föryngring i Norrbotten. (TT)

Fjällräven

Fjällräven (Vulpes lagopus) lever på tundra och i öppen fjällterräng, i Sverige förekommer den fragmentariskt i Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län.

Den blir 50—75 centimeter lång och har en 25—42 centimeter lång yvig svans och korta runda öron. Ett fullvuxet djur väger tre–fyra kilo.

På sommaren är pälsen gråbrun med vit undersida och på vintern helvit. Varianten blåräv är helt brun på sommaren och ljust blågrå på vintern.

Fjällrävens föda består av lämlar, sorkar och fåglar, på vintern till stor del resterna av större rovdjurs byten.

Antalet fjällrävar i den svensk-norska fjällkedjan uppskattas till 200–250 vuxna djur.

Fjällräven fridlystes 1928 och är klassad som starkt hotad.

De största hoten mot fjällräven är rödrävens expansion i fjällvärlden och uteblivna smågnagartoppar.

Källor: Nationalencyklopedin, Artdatabanken/SLU och professor Anders Angerbjörn, SU

Flera räddningsprojekt

Flera projekt har genomförts för att rädda fjällräven i Sverige, Norge och Finland.

Det projekt som drar igång i år och berör de nordligaste delarna av länderna heter Arctic fox together och stöds av EU med tolv miljoner kronor.

Projektägare är länsstyrelsen Norrbotten som samordnar arbetet med Stockholms universitet, Norsk institutt for naturforvaltning (Nina) och Metsähallitus i Finland. I projektet deltar också norska mijödirektoratet och universitetet i Tromsö.

Projektet drivs 2017–2021.

Det svensk-norska projektet Felles fjellrev, med syfte att öka fjällrävsbeståndet i norska Trøndelag och Nordland samt i Jämtland och Västerbotten, startade 2010 och avslutades 2014. Det öppnades åter 2016 och är planerat att pågå till och med 2019. Även detta projekt stöds med EU-medel.

Hösten 2015 undertecknade Sverige och Norge en avsiktsförklaring om att utveckla samarbetet för en livskraftig fjällrävspopulation i Skandinavien.

Källa: Länsstyrelsen Norrbotten, TT:s nyhetsarkiv och regeringskansliet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om