Förskola för 33 miljoner rycker närmare

Det går framåt med planerna på en ny förskola i Svensbyn. Marken är sanerad, gamla Konsum ska rivas och kommunen jobbar på skisser på hur bygget ska se ut.

Under sommaren har en omfattande sanering gjorts av marken i Svensbyn där bränslepumparna stått. Nu återstår att riva gamla Konsum innan bygget av en ny förskola kan påbörjas.

Under sommaren har en omfattande sanering gjorts av marken i Svensbyn där bränslepumparna stått. Nu återstår att riva gamla Konsum innan bygget av en ny förskola kan påbörjas.

Foto: Catrin Renlund

Svensbyn2024-10-21 03:00

I mars 2023 beslutades det att en ny förskola ska byggas i Svensbyn där gamla Konsum nu står.

Det som har skett under 2024, och som ska följas upp, är en omfattande sanering av marken där tidigare bränslepumpar stått. Alla föroreningar i marken måste tas bort om marken ska uppfylla kraven för känslig markanvändning, för att en förskola ska kunna byggas på platsen.

Än så länge ligger förskolebygget en bit framåt i tiden, men det finns ett stort behov. I dag finns endast en förskoleavdelning i en villa i Svensbyn. Den är i stort behov av renovering och barn över tre år hänvisas till Sjulnäsområdet där det även är en tillfällig förskola i EFS-lokalen.

undefined
"Kostnaden kommer att ligga på drygt 33 miljoner kronor och förskolan är tänkt att bestå av fyra avdelningar", säger Jenny Bergman, lokalstrateg på utbildningsförvaltningen.

Planen är nu att ta fram skisser på hur förskolan ska se ut och hur den ska placeras. 

– Projektet kommer att presenteras för barn- och utbildningsnämnden som ska besluta i vår. Kostnaden kommer att ligga på drygt 33 miljoner kronor och förskolan är tänkt att bestå av fyra avdelningar, säger Jenny Bergman, lokalstrateg på utbildningsförvaltningen.

Kommunen hoppas på inflyttning, inte minst i och med det tänkta villaområdet i Fagervik där det hittills sålts eller reserverats fem av 24 tomter.

– Bygget av förskolan i Svensbyn ligger en bit bort, men vi följer utvecklingen i Fagervik, säger hon.

Hon vill betona att det är lite tidigt att säga exakt när första spadtaget kommer att tas, men rimligtvis 2027.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!