Granberg och Delsing representerar Sverige eftersom de vann Munskänkarnas vintävling, riksfinalen i blindprovning, i Stockholm den 6 maj. VM-laget består även av Trollhättans lag. Granberg och Delsing har kvalificerat sig till VM två gånger tidigare.

Tävlingen anordnas av den franska vintidskriften La Revue du Vin de France.

– Vid blindprovnings-VM i Bourgogne är det i år 27 lag från olika länder som tävlar, det är 5 fler än i fjol, berättar Jerker Delsing.

I blindprovnings-VM ska deltagarna identifiera innehållet i tolv vinglas – oftast sex vita viner, där ett eller flera kan vara mousserande, söta, starkviner eller vanliga torra stilla viner samt sex röda viner, som även de kan vara söta, starka eller vanliga stilla rödviner.

– Vinerna serveras med tio minuters mellanrum och de deltagande lagen i tävlingen har den tiden på sig att identifiera druvsort, ursprungsland, distrikt, producent och årgång. Som mest kan man få 25 poäng per vin och det lag som samlar ihop flest poäng vinner, berättar Richard Granberg.

Förväntningarna är stora inför helgens tävling och deltagarna har tränat intensivt. Laget kommer också att hinna träna på plats i Bourgogne.

– Det känns som om vi aldrig tidigare har varit bättre förberedda än vi är denna gång. Kommer vi in rätt i tävlingen har vi goda chanser till en topplacering. Allt handlar om träning och naturligtvis lite tur. Desto mer man tränat, desto mer ”tur” har man. Det har fungerat utmärkt vid träningstillfällena. Vi har hittat en trevlig och rolig stämning i laget, vi litar på varandra och beskriver viner väldigt lika, avslutar Delsing.