Det må ha gått 13 år sedan mordet i Kalamark, men både åklagaren – som är beroende av hans vittnesmål för en fällande dom – och försvaret var föga imponerade av torsdagens vittnesmål.

Och Kaj Linna, som suttit fängslad i snart 13 år efter hans utpekande i april 2004, vägrade att ens titta på honom.

Huvudvittnet var märkbart nervös och berörd av situationen. Att på nytt sitta i samma rättssal som Kaj Linna, som suttit frihetsberövad i snart 13 år, bara några meter ifrån kan förstås inte varit lätt men vittnet begärde en paus redan efter en halvtimme.

Artikelbild

| Dag tre. Advokat Thomas Magnusson var inte imponerad av de nya förhören med huvudvittnet, som i stort sett inte mindes någonting. I alla fall inte säkert.

Han hade då först försökt berätta själv och sedan guidad av kammaråklagare Jens Göranssons frågor förklara vad som hände där under de första månaderna år 2004.

Men svaren var kortfattade, svävande och slutade märkbart ofta med "alltså, jag minns inte", "ja det verkar rimligt", "jag antar att" och "jag tror det".

Och så fortsatte det, även efter paus. Vittnet berättade om sitt besök hos Linna under skärtorsdagen, då de åkte vidare till Luleå bland annat för att gå på systembolaget. Det är här han menar att Linna ska ha avslöjat sina planer på att råna bröderna i Kalamark, men pressad på detaljer har han helt enkelt inga svar. Inga minnesbilder.

Han berättar i stora drag om vad som hände sen, en helt annan version än Linnas, om mötet i Älvsbyn och resan till Piteå, men har glömt, vet inte riktigt och tror att ...

Artikelbild

Anonymt brev. Den här handskrivna lappen, där det antyds att huvudvittnet ljuger för att få pengar, var föremål för rättens intresse på torsdagen.

Den avvärjningsresa som ska ha gjorts till Kalamark, för att Linna skulle förstå att han förstått vilka han planerat att råna, har han också väldigt få detaljer om. Han kan inte säga vem som körde, hur de åkte och varför hans telefon varit uppkopplad mot master i centrala Piteå och i Öjebyn, inte i Kalamark.

Han fick påminnas om vad han sagt i tidigare förhör, nämligen att resan gjordes för att han skulle provköra bilen också, och vill nu inte alls kännas vid de uppgifter som lett till att Kaj Linna beviljats resning, nämligen att resan kommit till för att han skulle köpa narkotika.

Artikelbild

| Skadestånd. Sune Lindberg har via sitt juridiska ombud, advokat Jenny Nordlund, meddelat att han inte vill att den fällande domen mot Kaj Linna ska ändras och att skadeståndet på nästan 285 000 kronor ska kvarstå.

Vittnet, som under den nya utredningen av målet blev gripen och anhållen för medhjälp till mord och grovt rån, har via sitt ombud begärt 25 000 kronor i skadestånd för att han suttit oskyldigt frihetsberövad.

Mannen några meter ifrån honom har ett mångmiljonskadestånd att vänta för 13 år i fängelse om åklagaren inte lyckas få honom fälld igen.