Vill inte förhandla om ökat statsbidrag

Ruth Rahkola (S) anser att statsbidraget är för lågt – men hon vill inte be om mer pengar av regeringen. ”Det tror inte jag är någon lösning”.

Ordförande. Ruth Rahkola,  tror inte att det hjälper att uppvakta regeringen. Här uppvaktas hon av danselever som lämnar över namninsamlingen (Arkivbild)

Ordförande. Ruth Rahkola, tror inte att det hjälper att uppvakta regeringen. Här uppvaktas hon av danselever som lämnar över namninsamlingen (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2017-10-16 21:00

Enligt Ruth Rahkola, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, bun, har företrädare för Piteå kommun tidigare framfört synpunkter om att statsbidraget till Svenska balettskolan är för lågt.

– Det är den ansvarige rektorn som oftast har varit med på mötena. Det var också en av diskussionerna när Malmö hade lagt ned, jag var med på ett sånt möte i Stockholm. Alla kommuner tycker att bidraget är för litet, säger hon.

Men Ruth Rahkola vill inte följa uppmaningen från föräldrar och ledare att försöka rädda utbildningen genom att förhandla om ökat statsbidrag.

– Jag förstår att de vill att vi ska uppvakta regeringen, men det tror inte jag är någon lösning. Det finns massor av statsbidrag som vi tycker är för låga, men det är så det fungerar. Staten avsätter en viss summa och sedan är det bestämt hur mycket statsbidrag går till kommunen.

PT har tidigare skrivit att en konsekvensanalys ska genomföras innan nedläggningsförslaget tas upp för beslut i november. Det pågår just nu en utredning av Stimo AB men enligt Ruth Rahkola är det inte en analys av konsekvenserna av en nedläggning.

– Nej, det gör man senare i så fall när nämnden går in i ett beslutsfattande. Då tittar man på vad det innebär för elever och personal.

Gör man konsekvensanalysen efter att beslutet är fattat?

– Det vet jag inte än hur vi kommer att hantera. Vi har inte haft upp frågan överhuvudtaget än.

Vad ingår i analysen som pågår nu?

– Det ingår i att titta på om man kan bedriva dansundervisning i egen regi.

Kommunstyrelsens ordförande Helena Stenberg (S) har tidigare klargjort att kommunfullmäktige inte kommer att bestämma om balettskolans vara eller icke vara. Däremot har hon sagt att bun ska genomföra en genom­gripande konsekvensanalys innan det kan bli tal om nedläggning.

– Barn- och utbildningsnämnden har beställt en sådan och har då meddelat att de får ta del av resultaten i slutet på den här månaden och kommer utifrån det att gå vidare, säger Helena Stenberg.

Vad jag har förstått är det inte en konsekvensanalys utan Stimo tittar på om kommunen kan bedriva dansutbildning i egen regi?

– Då har jag fått andra uppgifter. Man ska titta på vad det innebär att inte bedriva den här skolan och vad vi kan göra istället. Där är till exempel att ha en egen dansutbildning en utväg, säger hon.

Helena Stenberg har begärt att få se utredningen när den är färdig.

– Det är bun som äger frågan, men vi ska titta på den här konsekvensanalysen, som jag tror att det är, och utifrån det ta ställning om vi vill lyfta det på något annat sätt än vad som nu är tänkt.

Svenska balettskolan

Svenska Balettskolan är en förberedande yrkesdansarutbildning inom grundskolan med elever i årskurs 4-9. Utbildningen finns i Stockholm, Göteborg och Piteå.

För att klara budgeten har barn- och utbildningsnämnden i Piteå föreslagit att avveckla Svenska balettskolan från och med hösten 2018, där inget intag skulle ske varken till årskurs 4 eller 7. På det viset räknar nämnden med att spara mellan 3,5 och 4 miljoner kronor per år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!