Var tredje kungsörn finns i länet

Årets inventering av kungsörn visar på 41 häckningar i Norrbotten. Trots att det är den lägsta siffran sedan 2009 beskrivs populationen i länet som stabil.

KUNGSÖRN. Årets inventering visar att ungefär en tredjedel av Sveriges häckande population av kungsörnar finns i Norrbotten. (Arkivbild)

KUNGSÖRN. Årets inventering visar att ungefär en tredjedel av Sveriges häckande population av kungsörnar finns i Norrbotten. (Arkivbild)

Foto: Jan-Eric Hägerroth

PITEÅ2017-09-25 11:21

Ungefär en tredjedel av Sveriges häckande population av kungsörnar finns i Norrbotten.

Årets inventering inleddes i juni och avslutades den 15 september. Just nu sammanställs materialet, men resultatet ligger redan klart.

Det finns totalt 483 kända kungsörnsbon fördelade i hela länet.

Varje par kan ha upp till fem bon som de alternerar mellan år från år. Med hjälp av helikopter har varje boplats studerats. Totalt har åtta personer deltagit i fältarbetet.

– 41 häckningar innebär en minskning jämfört med de senaste två årens inventeringar, men det gör mig inte orolig, säger rovdjurshandläggaren Alexander Winiger på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Hur mår länets kungsörnar?

– Resultatet indikerar en konstant populationsutveckling. De upp- och nedgångar som förekommer går att förklara med naturliga faktorer. Det finns en ganska stabil stam i Norrbotten, men vi vet att kungsörnen utsätts för illegal jakt.

I samband med årets inventering har inte några nya jaktbrott uppdagats. För två år sedan hittades en död kungsörn i Gällivare kommun. Den skjutna rovfågeln låg i boet tillsammans med två okläckta ägg.

Om en dryg månad kommer slutrapporten att publiceras. Den innehåller också resultatet av inventeringar av varg, lodjur, järv samt eventuellt även björnspillning.

I den kommande rapporten ingår inte de två vargobservationer som gjordes under sommaren i Piteå och Haparanda kommun. Vargen i Korpikylä misstänks ha kommit från öst, men det krävs fler DNA-prover för att fastställa dess härkomst. Den andra vargen är född i Glamsen-reviret, söder om Gävle, cirka 57 mil söderut.

Hoten mot örnen

Örnstammen var nära att utrotas i Skandinavien i början av 1900-talet. Då utgjorde människan det största hotet. I dag finns 700 revir med boplatser i Sverige. Stammen är större i Norge.

I dag utgörs det största hotet av trafik från tåg och bilar, vindkraftverk samt kraftledningar. Det förekommer illegal jakt i Sverige, men det finns inga exakta uppgifter rörande omfattningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om