Väldigt få har trott att Donald Trump faktiskt skulle vinna presidentvalen, om än han i slutet knappade in i opinionsmätningarna. Det är svårt att veta hur "alla" kunde ha så fel, men Simon Matti har några gissningar.
– Många har inte erkänt att de är Trumpväljare när de tillfrågats, men jag tror också att opinionsinstituten har haft svårt att få tag på de grupper som tagit till sig Trumps utspel. I många fall marginaliserade grupper som inte litar på etablerade politiker, forskare och media.
Simon Matti menar att det finns en mix av misstro och faktaresistens hos grupper som känner sig övergivna av etablissemanget och då har Trumps populistiska budskap spelat på känslorna.
– Trump har varit ganska otydlig med vad han faktiskt ska göra konkret. Det har mer handlat om märkliga och hätska utspel.
Kan samma populism leda till förändring i Sverige?
– SD:s framgångar kom överraskande och vi ser redan att det finns en grupp människor som inte litar på etablerade partier och det som brukar kallas pk-media. De hittar andra vägar till sina "sanningar".
– I USA pekar de finger mot makten i Washington, i Sverige mot Stockholm. Det kan bli farligt om politikerna inte kommunicerar och lyssnar.
Blev du överraskad över Donald Trumps försonande segertal?
– Både ock. Det är kutym i USA att man gör så, men med tanke på den hätska och hårda debatten så blev kontrasten ovanligt stor.
Vad händer nu?
– Det blir nog turbulent ett tag, men när det lagt sig har jag svårt att se att Trump ställer hela världen på ända.