Inte ens Hovrätten för Övre Norrland, där Kaj Linnas resningsmål handläggs.

– Allt hänger på åklagaren nu, vi har inte hört någonting mer än vad som går att läsa i tidningarna och jag vet egentligen inte mer än du, säger hovrättspresidenten Margareta Bergström.

Att det dykt upp en ny misstänkt, en man i 45-årsåldern som anhållits och nu begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord och grovt rån, innebär ju att rättsprocessen mot den mannen måste börja från början – först med ett åtal, sedan en rättegång i tingsrätten.

Artikelbild

Att ”hoppa över ett steg” och avgöra frågan direkt i hovrätten låter sig inte göras.

Men då kvarstår en av åklagaren aviserad ny rättegång mot Kaj Linna, som beviljats resning och vars inblandning/skuld på nytt ska prövas av hovrätten.

– Det där kommer att ge sig snart, säger en utredare vid polisens Grova brott-avdelning i Umeå men kan sedan inte svara på några frågor alls då förundersökningssekretess råder.

Bara åklagaren vet, vad åklagaren tänkt göra. Men Jens Göransson har gjort sig totalt oanträffbar och har inte meddelat hovrätten någonting heller.

Artikelbild

| Rekonstruktion. I maj 2010 gjordes en ny rekonstruktion och Linna var snubblande nära att få resning redan då. (Arkivbild)

– Och så länge vi inte hör något annat, så fortsätter vi med rättegångsplaneringen, säger hovrättspresident Bergström.

En ny rättegång mot Kaj Linna är planerad att starta den 9 maj i Umeå och ska enligt plan pågå i fem dagar under två veckors tid.

Artikelbild

| Avspärrning. I samband med rekonstruktionen spärrades ett stort område av. Polisen Anja Larsson, Piteå, i arbete med detta. (Arkivbild)

Linnas advokat Thomas Magnusson säger dock att det knappast är möjligt, om det nu ska bli en rättegång:

– Jag hinner inte sätta mig in i detta, förundersökningen är inte släppt än, jag behöver en månad inför ett mordfall, säger Thomas Magnusson till podden Spår, där Kalamarksfallet granskats och där det avslöjades att kronvittnet ändrat sin version.

Artikelbild

| Såg likheter. Expoliserna Peter Karlsson och Jan Olsson granskade utredningen. Karlsson såg direkt likheterna med Långaredsmorden. (Arkivbild)

Förundersökningen är för övrigt inte ens klar än. Bland annat kommer ”Pitevittnet”, mannen som lanserade en helt ny teori om den vita bilen och den mystiska snusloskan på gården i Kalamark, att höras i nästa vecka.

Själv kommenterar Kaj Linna anhållandet av den nye misstänkte med att det är ”ett steg i rätt riktning”.

– Men jag vet ju inte vem det är, även om jag förstås har mina misstankar, och jag vet inte heller på vilka grunder han anhållits, säger han till Brottsportalen, Expressen TV-s direktsända studioprogram.

Andra initierade källor konstaterar att anhållandet för medhjälp inte behöver innebära medhjälpare till Linna. Någon annan skulle teoretiskt kunna komma att åtalas för mordet.