Försvaret menar att huvudvittnet, ”Nils”, som är den som hörs i de flesta samtalen, varit fullt medveten om att han varit avlyssnad – och att det också hörs tydligt på inspelningarna.

”Det är fel forum för att diskutera det här, vi kan ta det då vi träffas”, säger han bland annat i ett samtal med fadern. Och kompisen ”Bertil”, som först greps misstänkt för mordet i Kalamark, säger i samtal med sin mor att ”jag är ju bevakad”.

Kammaråklagare Jens Göransson menar däremot att avlyssningen är det viktigaste beviset i den nya kompletterande förundersökningen för att Kaj Linna verkligen gjort det han anklagats och dömts för, nämligen det brutala rånmordet i Kalamark 2004.

Artikelbild

| Försvaret. Advokat Thomas Magnusson menar att huvudvittnet än en gång ändrat sin historia och inte förtjänar att tas på allvar.

I samtalen säger huvudvittnet att han kommer att få betalt av Linna när denne frias, att han ska få 17 procent av det mångmiljonskadestånd han kommer att få för att ha suttit felaktigt fängslad i snart 13 år.

”Jag kan åka dit och ändra min historia, jag får ju mina 17 procent av Kaj om han blir frikänd”, säger han bland annat till sin far.

Jens Göransson menar att huvudvittnet i förhör vidhållit sin första version av vad som hände och att den bekräftas av de bandade samtalen.

Försvaret däremot, menar att det tydligt hörs att uppgifterna om ekonomiska uppgörelser och prat om att de nya uppgifterna om syftet med den så kallade avvärjningsresan (då han skulle försökt få Linna att avstå från sina rånplaner) är rent nys, en ny efterhandskonstruktion och på nytt ändrade uppgifter.

Artikelbild

| Specialbil. Kaj Linna körs till rättegången i en specialbil med tonade rutor och tas in bakvägen via en övervakad säkerhetsingång.

–  Han ändrar sig gång på gång och kan inte på något sätt ses som trovärdig, säger advokat Thomas Magnusson, som i sammanhanget påpekar att Kaj Linna faktiskt fölldes enbart på huvudvittnets uppgifter, helt utan teknisk bevisning och utan att någon kunnat placera honom på platsen för brottet.

För att ytterligare visa på att vittnet inte är trovärdigt, spelade försvaret upp dels ett bandat telefonsamtal med kriminalexperten Jan Olsson, dels en flera timmar lång intervju som gjorts och där vittnet kommer med nya uppgifter.

Artikelbild

| Sunes ombud. Jenny Nordlund företräder den överlevande brodern Sune Lindbergs intressen och vidhåller skadestånd på nästan 285 000 kronor.

Han ska själv ha tagit kontakt med Jan Olsson, efter att ha läst i PT om kriminalduon som jagar en mördare trots att Linna var dömd till livstids fängelse.

Filmen hann dock inte spelas klart, utan kommer att fortsätta visas under onsdagen, då också Linna ska höras. Förhöret med den överlevande brodern, Sune Lindberg, har strukits på grund av dennes akuta sjukdom.