Slutbakat på Trundön

Maria och Dan Holmgren har sålt inkråmet i sitt företag Trundöbagarn till Olofssons bageri som flyttar produktionen till Överkalix. ”Vi kände att vi ville göra något annat”, säger Dan Holmgren, som nu går in för att renovera bilar.

Trundöbagarn har producerat brödet i en speciell linje som monteras ned och skickas  till Olofssons i Överkalix.

Trundöbagarn har producerat brödet i en speciell linje som monteras ned och skickas till Olofssons i Överkalix.

Foto: Tommy Norin

TRUNDÖN2018-09-14 20:45

Holmgrens har bakat allt från mjukbröd till tunnbröd på Dan Holmgrens hemgård på Trundön i 21 år. Företaget startade 1997.

– Jag körde lastbil hos Reinholm Öhman men det var slitigt med all lossning och lastning, så jag gick en säljutbildning. Den slutade med idén att renovera gårdens bagarstuga och börja baka bröd, berättar Dan Holmgren.

Maria Holmgren slutade som undersköterska i Piteå för att jobba i bageriet. Den gamla vedugnen revs och ersattes med en ny. Verksamheten började i liten skala med leveranser till bland annat Konsum i Rosvik. 1998 byggdes bagarstugan ut och fick en elugn.

– Från början gjorde vi olika sorters matbröd som limpor, men de senaste åren har det hårda tunnbrödet tagit över, säger Maria Holmgren.

Hon och Dan Holmgren har inte räknat ut hur mycket bröd som bakas under ett år.

– Men vi har gjort av med 55–60 ton mjöl varje år.

Företaget har som mest haft fem anställda. Det senaste året har Trundöbagarn haft en anställd som nu går i pension.

Leveranserna har gått till de flesta butiker i Norrbotten och Västerbotten, men nu är eran på Trundön slut.

– Vi vill göra något annat, säger Dan Holmgren.

Maria Holmgren förklarar att hon vill varva ned på grund av en reumatisk sjukdom. Dan Holmgren vill satsa mer på sin hobby, att renovera amerikanska bilar (se särskild artikel).

Han har haft flera kontakter de senaste åren med Olofssons och nu har ägarna kommit till skott. Bagerilinjen på Trundön monteras ned och flyttas till Olofssons anläggning i Överkalix.

– Vi räknar med vara igång med produktion av tunnbrödet i mitten eller i slutet av oktober, säger Bengt-Olof Olofsson, vd för Olofssons bageri.

Han säger att just nu är företagets huvudprodukt sirapslimpor som säljs i Norrbotten och i norra Västerbotten, samt i Finland.

– Med tunnbrödet får vi in en ny intressant produkt. Nu går Trundöbagarns verksamhet in i vårt företag och vi kommer att fortsätta med det varumärket. Det är ju etablerat, säger Bengt-Olof Olofsson.

Dan Holmgren säger att under en övergångsperiod kommer han och Maria Holmgren att vara i Överkalix för att utbilda personalen i hur man bakar hårt tunnbröd.

Olofssons bageri startade 1947 av Bengt-Olof Olofsson far och hans bror, likt Trundöbagarn i en liten bagarstuga. 1980 var företaget nära att säljas, men familjen valde att behålla företaget. I dag ägs det av Bengt- Olof Olofsson och hans bror Mikael Olofsson. Bageriet beräknas omsätta 28 miljoner kronor i år med 20 anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om