Det har snart gått en månad sedan stormen den 8 och 9 juni drog fram i den norra delen av landet.
Skogsstyrelsen har försökt inventera skadorna men konstaterar att det är svårt göra en säker utredning. Främst för att skadorna varit spridda.
Men efter en avstämning med skogsbruket handlar det i Norrbotten om cirka en halv miljon skogskubikmeter som skadats eller förstörts.
Det var i den norra länsdelen som stormen slog hårdast. Framförallt i områden kring Jokkmokk, Vuollerim, Gällivare, Övertorneå och Överkalix.
Men inventeringen slår samtidigt fast att om enskilda skogsägare i andra områden också kan ha drabbats hårt.
– Skadorna är mindre än vad vi befarade precis efter stormen. Framförallt är det hyggeskanter, nygjorda gallringar och fröträdställningar, det vill säga skog som är mer stormkänslig som skadats, säger Anders Lindqvist, skogskonsulent, Skogsstyrelsen.
Skogsstyrelsen har tidigare varnat för att risken för angrepp av granbarkborre ökar efter en storm och det är viktigt att det skadade granvirket är bortforslat från skog senast den 15 augusti.
– I första hand ska man prioritera att få ut skadat granvirke. Tallvirket kan ligga kvar längre. Vi rekommenderar att skogsägarna tar kontakt med virkesköpare eller motsvarande för att säkerställa att man kan få hjälp med att planera så att vindfällena kan tas ut på ett säkert sätt innan 15 augusti, säger Anders Lindqvist.
Om det skadedrabbade området är större än en halv hektar, så måste en avverkningsanmälan göras till Skogsstyrelsen.