I dagsläget används inte elchocksvapen av polisen, men snart ska 400 poliser utbildas inför testen av elpistolerna. Polismyndigheten har skjutvapen, batong och pepparsprej i sin arsenal. Men elchockvapen har länge stått på önskelistan då det finns stora fördelar med att använda sig av dem, även när man jämför med andra ej dödliga vapen som till exempel pepparsprej.
– En sak som är bra är att man inte behöver sanera något efter den som man måste göra med pepparsprej. I en tumultsituation kan du också få pepparsprej på dig själv och kollegan och påverkas av det. Med elchocksvapen så upphör allt när du slutar trycka på knappen och du behöver bara plocka ur piggarna, säger Kenneth Vikström, lokalpolisområdeschef.
Vapnet i fråga, Taser X2, skjuter iväg piggar med tunna strömförande kablar kopplade till dem. Räckvidden är max tio meters avstånd och mellan tre och fem meter är det mest effektivt. Förhoppningen är att elchocksvapen ska leda till att sänka våldsnivån. Både för polisen och för brottslingarna.
– Det är efterlängtat. Vi tror väldigt mycket på det här. Det finns scenarion där man skulle slippa skjuta människor med pistolen när man har tillgång till ett sånt här vapen, säger Kenneth Vikström.
Trots att graden av grov brottslighet är lägre i Piteå älvdal jämfört med många storstadsområden är det ändå utvalt då det finns många intressanta frågor som kan besvaras genom att testa vapnen här.
– Hur fungerar vapnet i extrem kyla till exempel? Kan arbetsmiljön bli tryggare och mindre utsatt för patruller som är helt själva och långt ut? Förhoppningsvis leder det till bättre agerande och kan minska eventuella skador som uppstår, säger Kenneth Vikström.
Men är elchockvapen ofarliga? Även för människor med hjärtproblem?
– Det var det första jag tänkte på och frågade om. Men med de här vapnen så har inga såna skador noterats. De ska inte blandas ihop med tasers som är avsedda för att skada människor. De här har väldigt hög spänning och väldigt låg ström och den största enskilda risken är att man slår sig när man ramlar ihop, säger Kenneth Vikström.
I Piteå älvdal verkar utbildningarna dra igång under vecka 46. Fem av sju polisregioner deltar i försöken och Umeå universitet kommer att agera som extern utredare för testverksamheten inför ett beslut 2021 om huruvida det ska bli ett permanent tillskott i polisens arsenal. Resultaten från Piteå älvdal kommer att jämföras med Skellefteå kommun som inte kommer att få tillgång till elchockvapen.