Per Swärd är vd för Europas största kraftlinerfabrik. Den omsätter drygt fyra miljarder kronor per år med 510 anställda. I år beräknas fabriken producera 720 000 ton brun och vit kraftliner som exporteras till framförallt Europa.
Per Swärd säger att marknaden är ljus för kraftlinern.
– Den är bra och det beror bland annat på omställningen från plastförpackningar till pappersförpackningar. Vi gynnas av att e-handeln ökar där det krävs starka och bra förpackningar, säger Smurfit Kappas vd.
För att tillverka kraftliner krävs dock råvara. Fabriken konsumerar två miljoner kubikmeter råvara som framförallt köps från Sveaskog.
– Vi använder barrved som i huvudsak används för den bruna kraftlinern och lövved som används för toppskiktet på den vita linern, förklarar Swärd.
I processen används också 150 000 ton returfiber.
– Vi återvinner gamla förpackningar som blir nytt papper. Gamla förpackningar kan återvinnas upp till åtta gånger, säger han.
Per Swärd tecknar en ljus bild kring råvarutillgången just nu. Den årliga tillväxten i Sverige är 130 miljoner kubikmeter. Av det tas det ut 90 miljoner kubikmeter. I Norrbotten är tillväxten 21,5 miljoner kubikmeter. Näringarna tar ut 85 procent av det.
– Växande skog binder koldioxid så det är bra för miljön och i dag finns marginaler. Men ska Sverige klara omställningen till ett mer klimatsmart samhälle krävs att råvaran säkras för industrin, säger Swärd.
Han pekar på att om det undantas för mycket skog på grund av naturhänsyn finns det på sikt risk för att skog blir en bristvara.
– Det kan skapa prishöjningar, då blir vi inte konkurrenskraftiga och kommer inte att klara omställningen, säger Smurfit Kappas vd.
Han tar också upp EU:s tidigare propå om att Sverige måste minska sina avverkningar.
– De har en annan syn på skogsbruk än vad vi har i Sverige. Man har inte samma ambition att återplantera och det har vår branschorganisation Skogsindustrierna haft synpunkter på. Det gäller att förklara att Sverige har ett ansvarsfullt skogsbruk trots att EU har en annan syn, säger Per Swärd.