Ingreppen vid strandlinjen i Lappgärdsviken fick stor uppmärksamhet i början av sommaren. Kommunen reagerade på avverkningen och grävningen och polisanmälde fastighetsägaren Niclas Alm för brott mot områdesskyddet.
– Ska man göra några åtgärder inom strandskyddat område måste man söka dispens från strandskyddet. Det rör inte bara byggnader utan det är även grävning, schaktning och muddring, sade Therese Berglund handläggare på miljö- och hälsoskydd vid Piteå kommun, till PT.
I samband med kommunens anmälan öppnade länsstyrelsen i Norrbotten ett tillsynsärende för att utreda om ingreppen kan vara otillåten vattenverksamhet. Misstankarna stärktes och den 20 oktober lämnade myndigheten in en polisanmälan.
– Länsstyrelsen har tillsyn vad gäller vattenverksamhet och i det här fallet har vi konstaterat att det har gjorts åtgärder i vattenområdet. Någon anmälan om denna vattenverksamhet har aldrig inlämnats till oss vilket gör att vi misstänker att det är ett miljöbrott, säger Anna-Carin Ohlsson, enhetschef på länsstyrelsens miljöskyddsenhet.
Dessutom anmäler länsstyrelsen fastighetsägaren för brott mot områdesskyddet. Detta eftersom han avverkat en biotopskyddat björkallé.
– Alléer med fem träd eller mer i rad är skyddade i miljöbalken. Man får inte avverka dem utan dispens, säger Karin Spansk, handläggare på länsstyrelsens naturvårdsenhet.
Fastighetsägaren har själv sagt att träden var ruttna och utgjorde en säkerhetsrisk. Enligt Karin Spansk får man ta bort enstaka träd som riskerar att falla – större ingrepp kräver dock dispens.
– Det är många som inte känner till det, säger hon.
Niclas Alm säger att han varit noga med att inte röra vattnet, men enligt Anna-Carin Ohlsson behöver man inte gräva i vattnet för att det ska vara vattenverksamhet.
– Vattenområdet vi pratar om är en bit upp på stranden också, så högt som vattnet kan stiga, säger hon.
Huruvida fastighetsägaren hade fått tillstånd att göra åtgärden om han anmält det kan inte Anna-Carin Ohlsson svara på. Däremot konstaterar enhetschefen att det ska finnas ett tydligt syfte med vattenverksamhet.
– Att behöva muddra för att komma in med en båt är ett hyfsat stort intresse. Att snygga till vid stranden kanske inte är ett skäl för att tycka att det är befogat.
Huruvida länsstyrelsen kommer att kräva återställningsåtgärder av fastighetsägaren är oklart.
– I det här fallet har vi inte tagit ställning till det ännu.