Inget bygglov för hotellpråmen

Samhällsbyggnadsnämnden vill inte ge tillfälligt bygglov för den flytande hotellpråmen med de underlag som finns.

”Bibby Stockholm”. (Arkivbild)

”Bibby Stockholm”. (Arkivbild)

Foto: Bibby

PITEÅ2018-04-25 13:26

Marine Cranes bygglovsansökan för att ställa upp en hotellpråm för vindkraftsarbetare utanför Sandholmen skjuts fram till den 14 juni. Samtliga ledamöter i samhällsbyggnadsnämnden var överens om att återremittera ansökan i väntan på mer underlag. Bland annat så saknas en avvecklingsplan och en fullständig brandskyddsdokumentation.

– Det är vitala saker som saknas i handläggningen, säger Brith Fäldt (V) om anledningen till beslutet.

Förslaget till beslut var att samhällsbyggnadsnämnden skulle bevilja tillfälligt bygglov, men delegera till ordförande att underteckna beslutet under förutsättning att handlingar från Pite energi, Pireva samt Räddningstjänsten inkommit.

– Det är för osäkert. Om jag hade varit nämndsledamot hade jag aldrig överlåtit ett så komplext ärende till ordförande att ensam besluta, säger Brith Fäldt.

Brith Fäldt har fått många synpunkter om hotelletableringen och bland annat är besöksnäringen kritisk för att man inte väljer deras boenden.

– Egentligen har jag inga synpunkter på det. Som ordförande för en nämnd som utövar myndighet så måste jag förhålla mig neutral. Sedan om jag kliver av och blir Brith så tänker jag: Varför har de inte frågat? I kommentaren i PT stod det att de bland annat har talat med Jävregården, men det finns många andra.

Tror du hotellen i Piteå hade klarat av att ta hand om de här arbetarna?

– Absolut. Vi har jättestora besöksanläggningar, det är klart att det finns. Jag vet redan privata uthyrare som erbjuder boende till folk som jobbar där uppe.

Förutom att han ansåg att underlaget var bristfälligt så uttryckte Tomas Eklund (S) sitt missnöje mot att vindkraftsarbetare i Markbygden ska bo ute på en pråm i Sandholmen.

– Jag tror det går lösa på bättre sätt, säger han och nämner att det tidigare har funnits baracker för vindkraftsarbetare vid fotbollsplanen i Koler.

Vice ordförande Magnus Nyström (S) tror att många i Markbygden hade hoppats på att vindkraftsarbetarna skulle bo där.

– När de byggde första etappen så gagnade det byborna som var där. Dom fick lite arbetstillfällen och det blev lite mer med liv och rörelse.

Jens Beisell, Site Preparation and Organisation Specialist, vid GE Energy har sagt till PT att boendet på pråmen skulle underlätta när vindkraftsarbetarna vill ta del av stans aktiviteter. Magnus Nyström är skeptisk till det.

– Min magkänsla är att de kommer vilja jobba allt de bara kan och får och hinner medan de är här, sedan vill de hem till sina familjer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om