Videon är inte längre tillgänglig
Att lägga ner hörselklasserna var ett av flera sparförslag som tjänstemännen på förvaltningen tagit fram. När PT skrev om förslaget så väckte det starka reaktioner. Barnen som går hörselklasserna är en utsatt grupp och föräldrarna startade en namninsamling och uppvaktade politiker.
LÄS OCKSÅ: "Föräldrarna tar strid"
I tjänstemannaförslaget talades det om att en nedläggning skulle spara två miljoner, men senare backade skolchefen Ingemar Jernelöf från den siffran och menade att nettobesparingen inte gick att förutse. HRF (hörselskadades riksförbund) hävdade i en skrivelse att det sannolikt skulle bli dyrare att lägga ner verksamheten.
Så när sparförslagen presenterades var nedläggningen av hörselklasserna struken. Istället får enheten göra en vardagsbesparing på 120 000 kronor.
Varför ändrade ni er?
– Det var ett förvaltningsförslag, men vi såg från första början att det var ett orealistiskt förslag, säger Ruth Rahkola (S), ordförande i BUN.
Har ni tagit intryck av protesterna?
– Nej, det har inte spelat in. Som jag sa, vi tänkte aldrig genomföra en nedläggning.
Varför berättade du inte det från början?
– Vi är 13 ledamöter i nämnden och det är där ärenden ska diskuteras i första hand, säger Ruth Rahkola.
Frågan har självklart diskuterats i s-partiet och om än Rahkola hävdar att föräldrarnas protester och PT:s artiklar inte spelat in, så måste ju något ha haft betydelse.
– Ja, vi har diskuterat och vägt in vad som är bra med hörselklasserna och tagit hänsyn till att det är barn med speciella behov. Det var inte realistiskt att lägga ner verksamheten, säger Ruth Rahkola.
Är du lättad att det blev så?
– Ingen gillar besparingar och jobbet med verksamhetsplanen (vep) är ett betungande och stort jobb.
BUN förändrade i sparbetinget så att 0,6 procent (cirka 4,8 miljoner) blir vardagsbesparingar. Här föreslog den samlade oppositionen 0,7 procent, men fick inget gehör.
Från de riktade besparingarna (drygt 4,9 miljoner) togs alltså nedläggningen av hörselklasserna bort. Istället får de vardagsbespara 120 000 kronor. Dessutom slipper musikklasserna spara 1,7 miljoner. Det sänks till 0,8 miljoner.
Inte heller behöver gymnasiet spara 1,2 miljoner och för särskolan minskas sparförslaget från 1,2 miljoner till 0,6 miljoner.
Däremot tas bidraget på en miljon till små skolor bort. Det innebär att skolor som Jävre, Blåsmark och Sikfors får 200 000 kronor mindre i budgeten. Detta reserverade sig oppositionen mot.