Här installeras 34 laddplatser för elbilar

Sammanlagt 34 laddplatser för elbilar ska installeras i garaget på Persgatan 9. Bostadsrättsföreningen sökte stöd för installationen hos Naturvårdsverket och fick klartecken.

I framkant. Hans Dahlberg, ordförande för bostadsrättsföreningen känner att man ligger i framkant i utvecklingen i och med installationen av laddplatser.

I framkant. Hans Dahlberg, ordförande för bostadsrättsföreningen känner att man ligger i framkant i utvecklingen i och med installationen av laddplatser.

Foto: Ylva Forslund

PITEÅ2018-02-07 10:53

Videon är inte längre tillgänglig

Inom kort kommer de boende på Storgatan/Persgatan/Prästgårdsgatan med bilplats i garaget på Persgatan 9 att kunna ladda sin elbil. Bostadsrättsföreningen Pitehus 11 har beviljats stöd från Naturvårdsverket.

– Det var en i styrelsen för bostadsrättsföreningen som hade fått nys om att det fanns pengar att söka. Jag tror att vi kan vara den första bostadsrättsföreningen som beviljats stöd, säger Hans Dahlberg, ordförande för Pitehus 11.

Han förklarar att stödet bestod i att Naturvårdsverket står för 40 procent av kostnaden och bostadsrättsföreningen för resten. Sammanlagt fick föreningen gå in med cirka 200 000 kronor.

I ansökan sökte man också stöd för att byta ut belysningen i garaget mot led-lampor, ett byte som redan är genomfört.

– När vi fick besked om ja till stöd gjorde vi en upphandling och de som vann anbudet är i full gång. De har dragit el och stolparna ska upp inom kort. Allt ska vara klart innan den 1 mars, säger Hans Dahlberg.

Han tycker att satsningen på laddplatser för elbilar ligger helt rätt i tiden och att allt fler väljer elbil när den ”vanliga” bilen ska bytas ut.

Hur många i garaget har elbil?

– I nuläget är det bara en men flera funderar på att byta till elbil. Höjningen av fordonsskatten för bensin- och dieselbilar som kommer i juni gör valet lättare, säger Hans Dahlberg.

Klimatklivet är ett investeringsstöd som riktar sig till lokala och regionala initiativ som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. Satsningen är en del av statsbudgeten som riksdagen beslutat om.

I budgeten för 2018 utökas anslaget till klimatsmarta projekt till 1,5 miljarder kronor, 2 miljarder kronor 2019 och 3 miljarder kronor 2020. Budgeten för 2018 innebär en förlängning av Klimatklivet till 2023.

Pengar från Klimatklivet ska gå till klimatinvesteringar på lokal nivå, exempelvis i en stad eller en kommun, på ett företag, i en skola eller i ett län. De investerade medlen ska ha som huvudsakligt syfte att minska växthusgasutsläppen. Även spridning och marknadsintroduktion av ny teknik och påverkan på andra miljökvalitetsmål, hälsa och sysselsättning är önskade effekter.

De som kan söka är landsting, kommuner, organisationer, bostadsrättsföreningar, ideella föreningar, med flera.

Laddplatser

Den laddstation som möjliggör ett byte från ett konventionellt fordon till ett elfordon är den där elfordonet laddar över natt - i närhet till hemmet kategoriseras som en icke-publik laddstation. Denna laddstation finns ofta på en parkeringsplats som är enskild, vanligtvis upplåten till ett specifikt fordon.

Normalladdning

Laddstation med maximal laddeffekt upp till 22 kW (EC, 2014).

Snabbladdning

Laddstation med maximal laddeffekt över 22 kW (EC, 2014). Denna kategori innefattar den laddeffekt som benämnts som semi-snabb (3-fas, 32 A, 400 V, AC) då denna motsvarar en maximal laddeffekt på 22,2 kW.

Källa: Energimyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!