Hälsocentral läggs ner

Lägg ner Furunäsets hälsocentral! Tjänstemannaförslaget är glasklart, men det är politikerna i landstingsstyrelsen som fattar beslut den 26 september.

Förklarar. "Med tre enheter i stället för fyra blir det möjligt att långsiktigt och hållbart driva primärvården i Piteå inom de tilldelade ekonomiska ramarna" säger Eva-Lena Asplund, närsjukvårdschef i Piteå.

Förklarar. "Med tre enheter i stället för fyra blir det möjligt att långsiktigt och hållbart driva primärvården i Piteå inom de tilldelade ekonomiska ramarna" säger Eva-Lena Asplund, närsjukvårdschef i Piteå.

Foto: Maria Johansson

Piteå2016-09-05 10:32

Nedläggningsförslaget är knappast överraskande. Redan den 27 maj berättade PT vad som var på gång. I ett mejl till berörd personal skrev utredarna, Eva-Lena Asplund, chef för närsjukvården i Piteå, och Ulf Bergman från divisionsstaben, att det var orealistiskt att fortsätta driva hälsocentralen på Furunäset.

Den primära tanken var ett samgående med Piteå hälsocentral, men de begränsade lokalytorna gjorde den ekvationen omöjlig.

– Nu är förslaget att patienterna från Furunäsets hälsocentral fördelas på de tre andra hälsocentralerna – Piteå hälsocentral, Hällans hälsocentral i Öjebyn och Hortlax hälsocentral, säger Eva-Lena Asplund.

Dessa kommer att förstärkas utifrån det antal listade patienter man förväntas ta emot. Ett utökat samarbete mellan de tre hälsocentralerna är också nödvändigt.

– Med tre enheter i stället för fyra blir det möjligt att långsiktigt och hållbart driva primärvården i Piteå inom de tilldelade ekonomiska ramarna. Vi tror att vårt förslag ger bättre kontinuitet i patienternas vårdkontakter samtidigt som det ger en positiv påverkan på primärvårdens ekonomi.

Orsaken till att Furunäsets hc föreslås läggas ner uppges dels bero på enhetens ekonomiska underskott, men kanske framför allt på grund av svårigheter att rekrytera läkare. I våras slutade den medicinskt ansvariga distriktsläkaren.

– Läkarproblematiken är inte specifikt för Furunäset, men det går inte bygga verksamheten på enbart stafettläkare.

Har de tre andra hälsocentralerna medicinskt ansvariga distriktsläkare?

– Ja, det har de, säger Eva-Lena Asplund.

Tillsvidare ska patienterna ringa Furunäset som vanligt, men de bokas på någon av de andra hälsocentralerna. De som behöver barna- eller mödravård hänvisas till Hortlax. Övrig verksamhet som sjukgymnastik, arbetsterapi, provtagning med mera är tillsvidare kvar i Furunäsets lokaler.

Det handlar om cirka 5 900 patienter som nu måste lista om sig. De som inte gör det själva placeras.

– Äldreboenden och de som är i behov av hemsjukvård berörs inte. Vi har säkrat fast läkarbemanning för det, säger Eva-Lena Asplund.

Personalen förlorar inte sina jobb och arbetar tillsvidare kvar på Furunäset. Landstingets hyreskontrakt för lokalerna gäller hela 2017. Nu pågår ett arbete med att ta fram en risk- och konsekvensanalys för att identifiera vilka åtgärder som behöver vidtas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om