2018 års vapenamnesti kommer att gälla fram till den 30 april. Det här blir den fjärde vapenamnestin som anordnas. Senaste gången var 2013 då 15 132 vapen och 36 ton ammunition lämnades in. I Norrbotten lämnades då bara 363 oregistrerade vapen in till polisen, en ganska nätt mängd med tanke på att det i länet finns 40 000 regelrätta vapeninnehavare.
– Målsättningen är att få in så många illegala vapen som möjligt och minska antalet illegala vapen i samhället, säger Sara Sjöholm, gruppchef vapenavdelningen.
Vad lämnar man in för vapen i Norrbotten?
– De flesta vapen som lämnas in är gamla jaktvapen. Långa skjutvapen som hagelgevär och kulgevär. I riket lämnades det in ca 15 100 skjutvapen föregående amnesti och av det var ungefär 30 procent enhandsvapen som pistoler och revolvrar samt ett 40-tal helautomatiska vapen som är mer intressanta för yrkeskriminella. Men min uppfattning var att det inte var särskilt många sådana här i Norrbotten, säger Sara Sjöholm.
Redan strax efter lunch hade ett tiotal vapen lämnats in i Region nord. Värt att påpeka är att vapenamnestin inte gäller för riktigt alla sorters vapen.
– Vapenamnestin omfattar bara skjutvapen och ammunition. Polisen kan inte ta emot sprängmedel och explosiva ämnen. Vi tar inte heller emot knivar eller andra farliga föremål, säger Sara Sjöholm.
Vid nyår skärptes vapenlagstiftningen i Sverige, något som kanske kan öka villigheten att bli av med sina olagliga vapen. Skärpningen innebär att minimistraffet för grovt vapenbrott höjs från ett till två års fängelse.
Så hur går man till väga för att lämna in farfars gamla bortglömda gevär eller den där gamla salongaren utan licens som hänger i sommarstugan?
– Det är bara lämna in vapnet på valfri polisstation. Öppettider och adresser finns på polisens webbplats, eller så kan man ringa 11414 för mer information. Du har också rätt att vara helt anonym. Så du kan gå in till närmaste reception och vi kommer inte ha rätt att ställa några frågor eller uppge ditt namn till någon, säger Sara Sjöholm.
Polisen vill också att man tänker på säkerheten under transporten så gott det går. Skruva till exempel gärna isär vapnet och förpacka det i en väska eller en låda under transporten till polisen. Om vapnet är stulet och det finns en registrerad ägare kommer ägaren få en månad på sig att göra anspråk på vapnet. Vapnen kan skickas för undersökning och skrotning. Särskilt sällsynta eller speciella vapen kan komma att överlämnas till ett museum.