Den 29 november beslutar barn- och utbildningsnämnden om de ska lägga ned Svenska balettskolan eller inte.
– Skulle det vara så att det går mot en nedläggning då ska vi gå vidare och titta på om vi kan bedriva dansundervisning i egen regi, säger nämndsordförande Ruth Rahkola (S).
Som PT tidigare berättat har Stimo AB fått i uppdrag att utreda möjligheten att bedriva dansutbildning utanför Svenska balettskolan. I onsdags fick barn- och utbildningsnämndens ledamöter ta emot rapporten och även lyssna på utredaren Simon Strandberg.
– Jag tycker att de har gjort ett bra jobb utifrån det uppdrag vi har gett dem, säger Ruth Rahkola.
Stimos slutsats är att det är fullt möjligt att bedriva dansutbildning i egen regi.
– Det finns en stor kompetens lokalt och regionalt kopplat till dansen, dels inom Svenska balettskolan men även bland andra aktörer i Piteå kommun. Vi anser att det skapar goda förutsättningar för utbildningsförvaltningen att bedriva en dansinriktning i egen regi, säger Simon Strandberg.
Däremot konstaterar han att det är svårt att uppnå samma spets som Svenska balettskolan.
– Svenska balettskolan är en unik elitutbildning i Sverige. Den är reglerad i skollagen som en egen skolform. Den är svår att jämföra med andra dansundervisningar.
I utredningen ingår också en kostnadsöversyn av Svenska balettskolan och där framgår att kommunens kostnad ökat från 2,3 miljoner kronor år 2013 till 4,7 miljoner kronor år 2016.
– Den kostnadsökningen kommer sannolikt inte att fortsätta eftersom utbildningen i år är fullt utbyggd från årskurs 4 till årskurs 9, säger Simon Strandberg.
Tre olika grundskolor med dansinriktning finns med som referenser i utredningen. Där har eleverna mellan två till fyra timmar dans i veckan jämfört med Svenska balettskolan som erbjuder cirka 13 timmar dans.
– Det är stora skillnader, säger Simon Strandberg.
Enligt utredaren är det viktigt att utbildningsförvaltningen tydliggör vad ambitionen är om man väljer att bedriva en dansinriktning i egen regi.
– Är målsättningen att få fram professionella dansare eller är målsättningen att erbjuda så många som möjligt möjligheten att dansa?
Enligt Stimo bör Piteå kommun även beakta erfarenheten från sina två profilutbildningar inom fotboll och musik om man vill starta en dansinriktning. Det gäller båda fördelar och nackdelar.
– Det har kommit fram i den här utredningen att det kan få vissa mindre önskvärda effekter att gruppera elever efter fritidsintressen. Erfarenheter från fotbollsklassen visar bland annat att det blir väldigt stort fokus på just det här fritidsintresset. Det kan begränsa individen att utveckla andra möjligheter i livet.
Utredningen tar inte ställning till om Piteå kommun ska lägga ned Svenska balettskolan och vilka konsekvenser det skulle få för danskedjan.