Lindbäcks bygg stoppar bygget – brister i fallskydd

Arbetsmiljöverket har beslutat om ett föreläggande om vite om 200 000 kronor för Lindbäcks bygg, där de förbjuds utföra vissa arbetsmoment med omedelbar verkan.
– Vi har försökt göra rätt men vi har gjort fel, säger David Sundström, vd för Lindbäcks bygg.

David Sundström, vd för Lindbäcks bygg, tar till sig av Arbetsmiljöverkets kritik och meddelar att företaget nu gör en genomgripande översyn av säkerheten. (Arkivbild)

David Sundström, vd för Lindbäcks bygg, tar till sig av Arbetsmiljöverkets kritik och meddelar att företaget nu gör en genomgripande översyn av säkerheten. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2024-10-22 11:14

Lindbäcks bygg bygger för närvarande carports i Kiruna. Där finns det risk för fall från låg höjd och därför förbjuds nu företaget att utföra byggnads eller anläggningsarbete på en höjd över två meter tills säkerheten har förbättrats. Det har Arbetsmiljöverket beslutat.

– Vi hade fallskydd på vår personal, men Arbetsmiljöverket uppmärksammade oss på att de inte är testade/godkända att användas tillsammans och inte vid just de här omständigheterna. Att bygga carports är lite annorlunda mot att bygga lägenheter eftersom carports har vassa plåtkanter, säger David Sundström, vd för Lindbäcks.

Om det inte går att använda fast skyddsutrustning skall personlig fallskyddsutrustning användas. Den ska bestå av en helsele med falldämpare och vara fäst i en lina som är fäst så att den som använder utrustningen inte kan falla till en lägre nivå. Beslutet som är kopplat till ett vite om 200 000 kronor gäller omedelbart och även om företaget överklagar, men någon överklagan är inte aktuell enligt David Sundström.

– Arbetsmiljöverket hade rätt och vi hade fel. Vi har försökt göra rätt men vi har gjort fel. Vi har normalt bättre koll på säkerheten när vi bygger lägenheter. Här trodde vi att vi hade koll, men vi hade inte tänkt igenom alla momenten. Det här är lite av ett sidoprojekt och det är lite speciellt med de vassa plåtkanterna.

Han betonar att företaget hade fallskydd på personalen men ser det som positivt att Arbetsmiljöverket finns. 

– Det är bra att de finns så att vi får ett kvitto på när vi gör rätt och uppmärksammas på när vi gör fel. Nu blir det ett kort stopp på bygget med carportarna, men vi kommer fortsätta jobba med andra saker på bygget. Det här får betydelse för vårt övergripande säkerhetsarbete och vi tar till oss detta och gör en översyn av säkerheten på alla våra byggen nu.

Stoppet för carportarna tror David Sundström kan hävas redan under tisdagen eller onsdagen den här veckan. 

– Vi kommer att byta till ett fast fallskydd nu. Det går ganska fort.

Arbetsmiljöverket skriver att på lägre nivå ska det finnas skyddsräcken, arbetsplattformar, mobila eller fasta, arbetskorgar eller ställningar för att förebygga fallolyckor. Skyddsräckena ska vara minst en meter höga och vara inklädda om det riskerar att falla ner saker från bygget som kan skada den som är nedanför.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!