Arbetsmiljön diskuteras på ledningsnivå

Närsjukvårdsledningen för samtal för att försöka lösa situationen på psykiatrin i Piteå.

Stabschefen Ulf Bergman berättar att samtal mellan ledning och facken pågår gällande situationen på psykiatrin i Piteå. (Arkivbild)

Stabschefen Ulf Bergman berättar att samtal mellan ledning och facken pågår gällande situationen på psykiatrin i Piteå. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå2019-10-31 19:00

Stabschefen Ulf Bergman berättar att man på ledningsnivå haft två möten där psykiatripersonalens situation diskuterats tillsammans med de fackliga företrädarna på kliniken. 

– Medarbetarna på kliniken, och i synnerhet på behandlingsenheten, har önskat få psykosocialt stöd och samtal via företagshälsovården. Den beställningen är lagd och såvitt jag vet är arbetet påbörjat. 

Vad gäller arbetsmiljön på kliniken berättar Ulf Bergman att man från ledningshåll tar situationen på allvar.

– Från och med nu så måste vi vara tydliga med att det är regionens riktlinjer som gäller och att det är nolltolerans mot kränkande särbehandling. Det är det vi förväntar oss hädanefter, och det gäller samtliga i Region Norrbotten.

Hur kommer det sig att inget gjorts tidigare?

– Man har hanterat den här frågan väldigt omfattande. Man har tagit in en oberoende konsult, utvärderat och gjort en plan för hur man ska gå vidare. Man började också arbeta utifrån den planen under vintern och våren 2019, enligt den information jag tagit del av. 

De anställda vi pratat med anser att läget nu är värre än någonsin. Hur ser ni på det?

– Jag tror att det finns olika uppfattningar bland de 90 medarbetarna på kliniken, men då är det ju desto viktigare att man försöker göra det man kan utifrån nuläget, om det uppfattas som att det arbete som gjorts inte gett resultat.

Som en del i det kommande arbetet har ledningen föreslagit en översyn av verksamheten, där oberoende utredare tas in. 

– Verksamhetschefen har själv föreslagit att man bör ha en oberoende utredning utifrån som ser över hela verksamheten, så att det görs på ett objektivt sätt. Där har vi däremot inget beslutsmandat, utan vi har vidarebefordrat förslaget till divisionsledningen, säger Ulf Bergman. 

Ulf Bergman berättar att man också hoppas på att kunna intervjua personal som slutat.

– Det kan ge viktig kompletterande information om exempelvis bakgrunden till konflikten och kan bidra till den fortsatta processen. Information finns till viss del tillgänglig via avslutningssamtal, men detta bör ske inom ramen för att man kan få vara anonym. Det bör också göras av en oberoende intervjuare.  

– Det viktiga just nu, som jag ser det, är att skyndsamt komma igång med det här arbetet. Jag tror inte heller att man kan göra en snabblösning, utan det gäller att jobba långsiktigt och hållbart. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!