Ifjol var det endast 29,1 procent av alla 15-åringar som konfirmerade sig, den lägsta siffran hittills. Regionalt sett är dock variationerna stora.
– Jag tycker inte att vi har något tapp på konfirmander, vi ligger på hyfsat samma nivå som senast åren, säger Viktor Fredriksson, präst som jobbar mycket med ungdomar.
I Piteå konfirmerade sig 2014 45 procent av de kyrktillhöriga 15-åringarna, att jämföra med 29,1 procent för hela landet.
I år är det 116 konfirmander av totalt 303 möjliga.
– Vi brukar ligga på runt 100 unga som deltar i konfirmationslägret på Västkusten. Lägren är resurskrävande med nio församlingsanställda, 21 ungdomsledare och i år även fyra föräldrar som ska vara nattvakter.
Populärt läger
Han kan bara spekulera i vad det är som gör att unga i Piteå bryter mot trenden.
– Det kan bero på vårt läger som är populärt. När vi började med det 2007 blev det en boom, lägret är ett dragplåster. Sen sprider det sig att dagarna på Västkusten är en positiv upplevelse, säger Viktor Fredriksson.
Sedan starten har man haft tre parallella läger, med mellan 30 och 40 konfirmander i varje.
– Konfirmationsundervisningen ser annorlunda ut nu mot förr. Även de församlingar som upplever ett minskat intresse har lägerverksamhet. Det finns många olika sorters läger, det kan vara fotbollskonfirmation, läger med studiebesök med mera.
Att läsa till konfirmationen under vintern är dock inte alls populärt.
– I år har vi inte haft någon, i fjol kan det ha varit ett par stycken.