Älgar hotas av avlivning

Älgkon som attackerade Lennart Salomonsson kan komma att avlivas. ”Vi tänker inte tillåta henne att göra några fler skador”, säger polisen Lars Lundman.

Goda planteringar. Under den kallaste vintern är det många älgar som    söker näringsrik föda i folks trädgårdar.

Goda planteringar. Under den kallaste vintern är det många älgar som söker näringsrik föda i folks trädgårdar.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2016-01-14 16:15

Videon är inte längre tillgänglig

Det var på nyårsdagen som älgkon med två kalvar ­irriterade sig på hunden Brakko och gick till attack mot ägaren Lennart Salomonsson under en skogspromenad på Strömlida.

– Jag var ganska illa åtgången och blödde från huvudet. På akuten syddes jag med åtta stygn i bakhuvudet och tre stygn i benet. Läkaren sa att jag hade haft mycket tur, sade Lennart Salomonsson till PT.

LÄS OCKSÅ: ”Lennart angreps av älgko”

Det har gått två veckor sedan attacken och älgfamiljen är fortfarande kvar i området. Under torsdagen hade kon och kalvarna lagt sig ned på en villatomt efter Torpvägen i Strömnäs. Djuren betade på buskarna och visade inga tecken på att gå iväg.

– Vi följer hennes rörelser hela tiden och allting tyder på att hon närmar sig sina sista dagar om hon inte lämnar området, säger Lars Lundman, faunaansvarig vid polisen i Norrbotten.

Polisen har inte fått kännedom om några fler tillbud men känner sig ändå tvungna att agera.

– I och med att kon har kalvar vill hon försvara dem och när det kommer i det läget att älgar börjar angripa folk måste vi göra något åt det, säger Lars Lundman.

Att hitta förutsättningar för att avliva älgkon är svårt. Först måste polisen vara säkra på att det är rätt djur och sedan måste det vara möjligt att avlossa skott på området.

– Det kan finnas flera djur på området. Förra året räknade vi tolv olika älgar i ett område vid samma tillfälle sista veckan i januari, säger Lundman.

Vad händer med kalvarna om ni avlivar kon?

– Om det blir så att vi tar ett skyddsjaktsbeslut så gör man jägarmässiga bedömningar. I första hand försöker man skjuta kalvarna och sedan det stora djuret. Men tyvärr kan situationen bli så att kon blir aggressiv och då kanske jägaren måste ta den först.

Det är framför allt snödjup och brist på näringsrik föda som får älgarna att lämna skogen får staden. Beteendet förs sedan över till nya älggenerationer och konflikter blir ett faktum.

– Det enda jag kan trösta allmänheten med var att de vilda djuren var där före husen byggdes.

Men enligt Lars Lundman beror aggressiva beteenden oftast av att djuren blivit skrämda tidigare. Därför vädjar han till allmänheten att inte provocera älgarna. Rådet är istället att hänga upp sopsäckar och cd-skivor i träden för att förebygga intrång.

– För guds skull lämna dem ifred. Släng inte vedträn på dem och gå inte dit med hundar och försök se om de duger till älghundar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!