– Ja, jag tyckte det var grymt spännande och intressant och när den nya rättegången nu hålls här i Umeå, tyckte jag det var läge att gå hit och lyssna, säger hon.

Linda Grundström kommer från Katrineholm, bor i Umeå men är gift med en man från Arjeplog och har släkt i både Arjeplog, Älvsbyn och Vistträsk så litet är det hennes hemmamarker det handlar om också.

Främst är det dock fallet som sådant som väckt hennes intresse.

Artikelbild

| Lärare. Sture Långström är samhällslärare och allmänt intresseradav samhälls- och rättsfrågor. Sen har han bott och verkat många år i Piteå förut.

– Ja, jag kan inte fatta att han blev dömd på bara ett vittnesmål, utan teknisk bevisning eller något annat, säger hon och fortsätter:

– Och efter att ha hört honom här idag, så - ja Linna kan ju omöjligt bli fälld igen. Det är ju bara kvalificerat svammel han kommer med. Helt obegripligt.

En annan åhörare, som smyger in på åhörarplats då mediatrycket minskat, är samhällsläraren Sture Långström som bor i Umeå men har sina rötter i Jokkmokkstrakten – och har bott och verkat många år i Piteå också.

– Jo, jag bodde på Zon-området medan det fortfarande var ett litet område med små trähus som man kunde hyra billigt, berättar han.

– Sen var jag lärare och fotbollstränare i Hemmingsmark och skrev faktiskt i Piteå-Tidningen några gånger också.

Och som samhälls- och historielärare är det naturligt att intressera sig för rättsfall som det här, särskilt som de utspelas här på hans hemmaplan. Och är rätt unika i svensk rättshistoria.

Han förhör sig stillsamt om de olika personernas roll och fäller sedan sin dom; "trovärdighet noll", om huvudvittnet.